multiseat computers als publiekpc's in de bibliotheek

111 van 11 in totaal

Auteur Bericht
Avatar
Berichten: 95
Geplaatst op 24 februari 2009 10:02

Voor de bibliotheek gaan we ons vermoedelijk twee eilanden met multiseatpc's aanschaffen: een eiland met 6 schermen en een eiland met 4 schermen.

Eén firma die dat doet heb ik al gevonden, nl. Linux-Service.be bvba uit Gavere. Maar ik wil uiteraard bij minstens drie firma's een offerte vragen. Wie kent er nog leveranciers?

Geert
geert.de.maerschalck@boom.be

Avatar
Berichten: 3
Geplaatst op 25 februari 2009 09:31

Zelf geen ervaring mee, maar misschien is dit nog een handige link http://www.multiseatcomputer.be/

mvg,
Jan

Avatar
Berichten: 95
Geplaatst op 27 februari 2009 09:46

Ondertussen heb ik enkele firma's geraadpleegd, en van twee firma's heb ik offertes. Het dossier ligt klaar om gegund te worden.

Eén struikelblok: sommige mensen vinden dat op de internetpc's een USB-stick aangesloten moet kunnen worden, terwijl er anderen van oordeel zijn dat de gebruiker hierdoor, met de snelle internetverbindingen en USB-sticks van 16 Gb, massaal kan downloaden: muziek, games, filmpjes, enz. Een oplossing (alternatief) zijn websites waar je bestanden kan parkeren (zoals yousendit) of via webmail. Bovendien betekent een USB-stick een mogelijk medium voor het overzetten van virussen.

Wat is jullie mening hierover?

Geert

Avatar
Berichten: 131
Geplaatst op 27 februari 2009 10:43

Over virussen op Linux zou ik mij nu nog niet teveel zorgen maken. Je kan in uw lastenboek evt. de nodige eisen stellen naar beveiliging, er bestaan systemen waarbij uw pc na een herstart terug in zijn oorspronkelijke staat staat.

Over het binnentrekken van 16 GB ofzo: Bij ons kunnen ze maximaal een uur op internet, zo massaal kan je dan niet downloaden, zeker als ze geen P2P of bittorrent-cliënts op de pc kunnen installeren (en met een systeem à la Untangle kan je dat verkeer dan ook nog eens gaan dichtknijpen). Eventueel kan je ook beperkingen gaan opleggen qua bandbreedte of volume dat ze mogen gebruiken tijdens hun sessie.

Avatar
Berichten: 95
Geplaatst op 27 februari 2009 10:45

Maar hoe groot is de opportuniteit/noodzaak om USB-sticks toe te laten als men bestanden toch via het internet, via webmail, via yousendit enz. naar die pc kan brengen?

Geert

Avatar
Berichten: 131
Geplaatst op 27 februari 2009 10:51

Een deel van uw publiek komt surfen in de bib omdat ze thuis niet kunnen surfen (maar mogelijk wel een pc hebben). Zij zijn dus niks met bestanden die ze op hun webmail of yousendit kunnen zetten.

Avatar
Berichten: 23
Geplaatst op 27 februari 2009 11:33

Voor de stad Ieper gaan we ook een aanbesteding uitbrengen voor publiekspc's (GR maandag). Dit moet wel geïntegreerd worden in het bibliotheeksysteem (Vubis smart, provincie). Reservatie's, afdrukken, betalingen, via de lidkaart van de bib, met een betaalautomaat.

Avatar
Berichten: 74
Geplaatst op 27 februari 2009 13:07

Je kan heel simpel een usb-eiland aansluiten op de pc die al de schermen aanstuurt en dit "eiland" met een lange usb-kabel in het midden van de multiseat ter beschikking stellen van alle gebruikers. De gebruikers steken hun stick in één van de usb-poorten in het eiland en kunnen hun documenten inlezen, bewerken en opslaan.

Vermits het allemaal draait op Linux zou ik me inderdaad geen zorgen maken over virussen edm.

Jan Verlinden

Avatar
Berichten: 158
Geplaatst op 27 februari 2009 18:55

Als je met AD werkt, maak je er gewoon een grouppolicy voor en kan je toelaten of beperken wat je wil..

ongeveer 4 jaren geleden gewijzigd door
Avatar
Berichten: 7
Geplaatst op 02 maart 2009 09:15

De firma Linuxinstallaties.be (FD-Computers) uit Ichtegem werkt ook met multiseat computers. (www.multiseat.be)

Avatar
Berichten: 74
Geplaatst op 04 maart 2009 07:25

Multiseatcomputers biedt volgende oplossing aan voor usb-sticks :
http://www.multiseatcomputer.be/usbstick/

Met dank aan de snelle reactie van Guy Duportail ... ;-)

Groetjes,

Jan

111 van 11 in totaal