Sinds we een glasvezelverbinding hebben, werd het voor ons mogelijk om back-ups te doen naar een ander gebouw.

Via een workshop van Victor ben ik meer te weten gekomen over de open source tool: RSYNC. Ik ben hierover zo enthousiast dat ik er graag over bericht!

Op 5 windows- servers staat deze tool geinstalleerd (CWRsync). Elke nacht doet onze back-upserver het volgende:

* kopieer de back-up van gisteren naar een nieuwe map met de naam van de dag van de maand. de bestanden worden hierbij niet echt gekopieerd: er worden enkel hardlinks gemaakt zodat zowel het nieuwe als het gekopieerde bestand verwijzen naar hetzelfde geheugenadres.
cd /var/backupDisk1/JEROM/FULL && find . -print jcpio -dplm /var/backupDisk1/JEROM/$dag

* haal enkel bestanden op die gewijzigd zijn NA vorige back-up. (enkel het gewijzigde deel van een bestand wordt verzonden, wat de network load kleiner maakt). Van de bestanden die gewijzigd zijn, verdwijnt de hardlink zodat er 2 versies van het bestand ontstaan.

* als alle servers zijn gebackupped, mail alle logbestanden naar de administrator. Als ook de Zarafa-mailserver zijn back-up heeft gedaan, sluit de back-upserver zichzelf af! Als om 19u00 's avonds de back-ups nog niet zijn afgelopen, dan is er waarschijnlijk een fout opgetreden en wordt de server sowieso afgesloten.

een tijdschakelaar onderbreekt 's avonds van 22u00 tot 24u00 de stroom naar de back-upserver. Als de stroom opnieuw wordt ingeschakeld, start de server op

Van de MS SQL EXPRESS- databases wordt elke dag LOKAAL (op dezelfde machine) een back-up gemaakt, die 's avonds door de back-up server via rsync wordt opgepikt.

VOORDELEN:

* Door de hoge bandbreedte van de glasvezel en de uitzonderlijk efficiente manier van back-ups nemen, duurt de nachtelijke back-up slechts 30 minuten! (zonder de back-up van de mailserver mee te rekenen aangezien deze geen gebruik maakt van rsync)
* door middel van hardlinks kunnen we van een bepaald bestand de versie van elke dag tot 30 dagen geleden ophalen, zonder hierbij te veel schijfruimte te voorzien
* deze back-upoplossing is volledig gratis! de installatie, configuratie en testen vergen wel wat werk, maar aan het eindresultaat kunnen weinig of geen commerciele producten tippen!!!
* Met bacula en amanda heb ik ook geexperimenteerd, maar deze bleken moeilijker te configureren. Een klein nadeel van rsync is dat de back-upbestanden niet gecomprimeerd zijn.

geinteresseerd? Mail me en ik stuur alle documentatie + scripts door