Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

LB365 (Samen Aanbesteden)

Terugblik

In 2011 richtte V-ICT-OR het CCSP-project op, kort voor Common Citizen Service Platform, een platform dat digitale dienstverlening een boost wou geven. Via dit platform werkten de besturen hun oplossingen uit aan de hand van één standaard (OSLO) en deelden ze hun realisaties met elkaar.

Fast-forward naar 2016. Het project Samen Aanbesteden, gestart vanuit de gemeente Aalter, vloeit voort uit het CCSP-project. Samen Aanbesteden overkoepelt de vroegere werkgroepen Midoffice en CCSP en wil besturen in staat stellen samen generieke componenten te realiseren. Daarmee kunnen lokale besturen een degelijke informatiearchitectuur uitbouwen.

Fast-forward naar 2018 waar het project Samen Aanbesteden de naam LB365 krijgt.

Fast-forward naar 2020 waar besturen per bestuur live zijn en gaan met de eerste oplossingen.

Concept

LB365 (vroeger Samen Aanbesteden) stelt besturen in staat om samen innovatieve dienstverlening te organiseren. Besturen die deelnemen aan het project verzamelen informatie rond de interne softwarenoden per dienst. Daarna worden generieke componenten toegewezen aan de noden en verzameld in een software-architectuur.

In 2016 evolueerde CCSP tot Samen Aanbesteden, in 2018 tot LB365. Aalter nam destijds de trekkersrol op zich. Momenteel nemen er een 30-tal besturen deel aan het project, die samenwerken om hun diensten te digitaliseren. Denk hierbij aan een centraal klantenbeheersysteem, de koppeling hiervan met alle mogelijke authentieke bronnen (Rijksregister, KBO …) en enkele horizontale digitale diensten voor de afhandeling van klachten en meldingen, postregistratie, vergader- en archiefbeheer, contractopvolging, etc.

Er worden voortdurend oplossingen gebouwd rond het gecentraliseerde dossier van de klant (burgers en ondernemers).

Met LB365 ben je als lokaal bestuur in staat om vanuit een klantgericht centraal beheer van dossiers, een verbeterde dienstverlening uit te bouwen. Lokale besturen gingen hiervoor zelf collectief aan de slag, investeerden samen en hebben samen rond hun centraal klantendossier stapsgewijs gewerkt aan standaardisering en innovatieve dienstverlening binnen hun eigen werking.

De steden/gemeenten die deelnemen aan het project komen op geregelde basis samen om noden, problemen en verwachtingen te bespreken m.b.v. aanbestedingen. V-ICT-OR volgt mee en stelt actief oplossingen voor.

Momenteel zijn dit de deelnemende besturen:

 

Aalter Balen Beerse Beringen Berlare
Boechout  Brasschaat Dessel Destelbergen  Dilbeek 
Duffel Essen Kortemark Kortenberg Kortrijk
Leuven Liedekerke Lievegem Lille Maaseik
Maldegem Mechelen Mortsel Ninove Oostkamp
Putte Puurs-Sint-Amands Ronse Sint-Gillis-Waas Sint-Niklaas
Torhout Wijnegem Willebroek  Zoersel  

Doelgroep

Elk lokaal bestuur kan zijn voordeel halen uit het project LB365.

Meerwaarde

LB365 kan u helpen in het opvangen van uw softwarenoden. U kunt samen met collega's interbestuurlijk nadenken over nieuwe oplossingen. Zo kunt u bv. volgende taken opvangen:

Afgerond:

 • registratie van post/mail
 • klachtenregistratie
 • meldingen
 • vergader-/notulenbeheer (besluitvorming/aflevering)
 • subsidieaanvragen
 • contractopvolging
 • vormingsaanvraag
 • reis-/verblijfsvergoeding
 • functioneringsgesprekken
 • evenementaanvraag
 • archiefbeheer
 • documentcreatie
 • website met lokaal verrijkte kennisbank
 • inname openbaar domein (eerste versie)
 • (horeca)vergunningen

Dataplatform

Het LB 365 data platform ontsluit op een uniforme, eenvoudige, interoperabele (OSLO compliant) en veilige manier gegevens uit verschillende data bronnen. Dit aan de hand van functionaliteiten en concepten als gemeentelijk 360 master data model, semantisch domein model, selfservice, artificiële intelligentie, data management (metadata, glossary, lineage, kwaliteit), beveiliging en GDPR.

Deze databronnen kunnen al dan niet persoonsgebonden gegevens bevatten. Het data platform ontsluit gegevens van het lokale bestuur of basis registraties uit authentieke bronnen. Het LB365 data platform ontsluit gegevens van een databron enkel binnen de context van de vastgelegde werking van een lokaal bestuur en zijn partner keten.

Gegevens worden ontsloten onder de vorm van een data product ter ondersteuning van zowel online als analytische use cases. De achterliggende architectuur wordt opgebouwd volgens het datamesh principe op basis van Microsoft Azure diensten.

Omdat er een referentiearchitectuur wordt opgesteld, krijgt de gemeente/stad inzicht in zijn taken. De software waar het lokale bestuur gebruik van wilt maken kan vervolgens ingezet worden om meerdere processen te ondersteunen.

Prijs

Omdat het project in een collectieve gunning is opgezet, daalt de toegangsprijs per toetredend bestuur.

Daarnaast is er een aparte kost voor de nodige licenties.

Start!

Neem contact op met Andreas Nikolakopoulos. Andreas volgt uw interesse verder op en licht graag alle gewenste informatie toe.