Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

LB365 (Samen Aanbesteden)

Terugblik

In 2011 richtte V-ICT-OR het CCSP-project op, kort voor Common Citizen Service Platform, een platform dat digitale dienstverlening een boost wou geven. Via dit platform werkten de besturen hun oplossingen uit aan de hand van één standaard (OSLO) en deelden ze hun realisaties met elkaar.

Fast-forward naar 2016. Het project Samen Aanbesteden, gestart vanuit de gemeente Aalter, vloeit voort uit het CCSP-project. Samen Aanbesteden overkoepelt de vroegere werkgroepen Midoffice en CCSP en wil besturen in staat stellen samen generieke componenten te realiseren. Daarmee kunnen lokale besturen een degelijke informatiearchitectuur uitbouwen.

In 2018 krijgt het project Samen Aanbesteden een nieuwe naam: LB365. Aalter nam de trekkersrol op zich.

In 2020 gaan de oprichtende besturen per bestuur live en gaan ze aan de slag met de eerste oplossingen.

Concept

LB365 stelt besturen in staat om samen innovatieve dienstverlening te organiseren. Besturen die deelnemen aan het project verzamelen informatie rond de interne softwarenoden per dienst. Daarna worden generieke componenten toegewezen aan de noden en verzameld in een software-architectuur.

Momenteel werken er al heel wat besturen deel aan het project en werken zo samen om hun diensten te digitaliseren en een middoffice uit te bouwen. Denk hierbij aan een centraal klantenbeheersysteem, de koppeling hiervan met alle mogelijke authentieke bronnen (Rijksregister, KBO …) en horizontale digitale diensten voor de afhandeling van klachten en meldingen, postregistratie, vergaderbeheer, contractopvolging, vergunningen, evenementenloket, …

Er worden voortdurend oplossingen gebouwd rond het gecentraliseerde dossier van de klant (burgers en ondernemers).

Met LB365 ben je als lokaal bestuur in staat om vanuit een klantgericht centraal beheer van dossiers een verbeterde dienstverlening uit te bouwen. Lokale besturen gaan hiervoor zelf collectief aan de slag, investeren samen en werken stapsgewijs samen rond hun centraal klantendossier aan standaardisering en innovatieve dienstverlening binnen hun eigen werking.

De steden/gemeenten die deelnemen aan het project komen op geregelde basis samen om noden, problemen en verwachtingen te bespreken m.b.v. aanbestedingen. V-ICT-OR begeleidt hen en stelt actief oplossingen voor.

Momenteel zijn dit de deelnemende besturen:

Aalter Balen Beerse Beringen Berlare
Boechout  Brasschaat Dessel Destelbergen  Dilbeek 
Duffel Essen Kortemark Kortenberg Kortrijk
Leuven Liedekerke Lievegem Lille Maaseik
Maldegem Mechelen Mortsel Ninove Oostkamp
Putte Puurs-Sint-Amands Ronse Sint-Gillis-Waas Sint-Martens-Latem
Sint-Niklaas Torhout Wijnegem Willebroek Zoersel 

Doelgroep

Elk lokaal bestuur kan zijn voordeel halen uit het project LB365.

Meerwaarde

LB365 kan je bestuur helpen in het opvangen van de softwarenoden. Je kan samen met collega's interbestuurlijk nadenken over nieuwe oplossingen. Zo zijn de volgende oplossingen uitgewerkt en bruikbaar door de deelnemende besturen:

Afgerond:

  • registratie van post/mail
  • klachtenregistratie
  • meldingen
  • vergader-/notulenbeheer (besluitvorming/aflevering)
  • subsidieaanvragen
  • contractopvolging
  • vormingsaanvragen
  • reis-/verblijfsvergoedingen
  • functioneringsgesprekken
  • evenementaanvragen
  • archiefbeheer
  • documentcreatie
  • website met lokaal verrijkte kennisbank
  • (horeca)vergunningen
  • openbaarheid van bestuur en inzagerecht
  • digitale dossiers

Dataplatform

Het LB365-dataplatform ontsluit op een uniforme, eenvoudige, interoperabele (OSLO compliant) en veilige manier gegevens uit verschillende databronnen aan de hand van functionaliteiten en concepten als gemeentelijk 360 master-datamodel, semantisch domein model, selfservice, artificiële intelligentie, datamanagement (metadata, glossary, lineage, kwaliteit), beveiliging en GDPR.

Deze databronnen kunnen al dan niet persoonsgebonden gegevens bevatten. Het dataplatform ontsluit gegevens van het lokale bestuur of basisregistraties uit authentieke bronnen. Het LB365-dataplatform ontsluit gegevens van een databron enkel binnen de context van de vastgelegde werking van een lokaal bestuur en zijn partnerketen.

Gegevens worden ontsloten onder de vorm van een dataproduct ter ondersteuning van zowel online als analytische use cases. De achterliggende architectuur wordt opgebouwd volgens het datamesh-principe op basis van Microsoft Azurediensten.

Omdat er een referentiearchitectuur wordt opgesteld, krijgt de gemeente/stad inzicht in zijn taken. De software waar het lokale bestuur gebruik van wil maken, kan vervolgens ingezet worden om meerdere processen te ondersteunen.

Prijs

Omdat het project in een collectieve gunning is opgezet, daalt de toegangsprijs per toetredend bestuur.

Daarnaast is er een jaarlijkse bijdrage voor de servicebus en de technische ondersteuning en een aparte kost voor de nodige licenties.

Start!

Neem contact op met Andreas Nikolakopoulos. Hij volgt jullie interesse verder op en geeft graag alle gewenste informatie.