Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Shopt IT 2021

Inschrijven
20/05/2021 09:00 — 20/05/2021 18:00
Banner

De beste ICT-beurs van het land gaat opnieuw online in 2021. Shopt IT 2021 vindt plaats op 20 mei. We brengen bezoekers, sprekers, specialisten en marktpartijen samen rond het thema 'De gemeente zonder gemeentehuis'.

Hoe kan een gemeente al haar diensten online aanbieden. Welke softwarepakketten heb je daarvoor nodig? Hoe koppel je die aan elkaar? Hoe doe je dat veilig? Hoe zorg je ervoor dat het gemeentepersoneel hiermee aan de slag kan? Deze en nog meer vragen beantwoorden we samen op ShoptIT 2021.

Waarom deelnemen?

  • Breid je netwerk uit met dé ICT specialisten van en voor de Vlaamse gemeenten
  • Leer nieuwe marktoplossingen kennen specifiek voor jouw uitdagingen.
  • Leer best-practices kennen vanuit verschillende gemeenten
Programma
09u00 - 10u00

Aankomst & Netwerken

Dit is het moment om vergezeld van thee of koffie je eerste stapjes op de beursvoer te zetten: het is het moment om te eerste contacten te maken met andere bezoekers en door de beursstanden te snuisteren.

10u00 - 10u30

Verwelkoming

Eddy Van der Stock | Voorzitter V-ICT-OR

Een verwelkoming door V-ICT-OR

10u30 - 11u30

1.1 Weet jij jouw beleidsinformatie te bundelen? (inzichten rond masterdatamanagement)

Andreas Nikolakopoulos & Eddy Van der Stock | V-ICT-OR

De hoeveelheid data in de wereld neemt exponentieel toe en wordt gevoed vanuit onze applicaties en informatiesystemen (gemeentelijke automatisering), maar data wordt tegenwoordig ook automatisch gegenereerd via internet, apps, sociale media, mobiele telefoons en tal van sensoren (maatschappelijke automatisering).

Gegevens en monitoring helpt steden en gemeenten om uit deze stortvloed aan data de juiste informatie te filteren, en daarmee hun prestaties te verbeteren, meer gestuurd beleid te voeren en vooral op grond van deze beleidsinformatie betere en toekomstbestendige beslissingen te nemen.

Dat kan op verschillende manieren; door gemeenten in staat stellen beter beleid te ontwikkelen, dat beleid beter uit te voeren of het gevoerde beleid beter te verantwoorden. Allerlei soorten data kunnen daarbij worden gebruikt: van de lokale hoeveelheid zonnepanelen tot het aantal patiënten met diabetes en van het percentage sociale huurders tot de netto schuld van de gemeente per inwoner.

Datagedreven werken en sturen is nog een relatief jong vakgebied en volop in ontwikkeling bij de Vlaamse lokale besturen. Toch zijn er concrete toepassingen die gemeenten – en anderen - dagelijks gebruiken en waarmee men snel aan de slag kan.

We kijken naar voorbeelden en best-practices tijdens deze informatiesessie.

1.2 Concreet aan de slag met de thema-audit over informatieveiligheid

Beau Janssens & Nathalie Roman | Vlaamse Overheid

Hoe bepaal je wat je als eerste oplost? Waar liggen je grootste risico’s? Welke oplossingen zijn er voorhanden om de aanbevelingen van Audit Vlaanderen met beide handen aan te pakken en te tacklen?

1.3 Vraag en antwoord met het Corsa Mid Office & iGEN Procesbeheer

Bert Daenen | BCT

1.4 De digitale openbaarheid van bestuur

Stephen Lernout | Nalantis

Concrete toepassingen waarin AI (Artificiële Intelligentie) en geavanceerde taaltechnologie worden toegepast om de 'Besluitvorming van lokale besturen' beter en vlotter te ontsluiten.

CHATBOT IN MICROSOFT TEAMS
ConXioN en Nalantis maken het steden en gemeenten mogelijk deze openbaarheid van bestuur doorgedreven te digitaliseren in een gekende werkomgeving: Microsoft TEAMS. Samen creëerden ze een chatbot die in Teams kan geactiveerd worden. De chatbot kan worden bediend door vraagstelling in natuurlijke mensentaal en kan volledig autonoom besluitvorming in MS Sharepoint doorzoeken en zelf een antwoord formuleren op basis van de beschikbare data en documenten.

VAN SPRAAK NAAR BETEKENIS
Nalantis heeft samen met Streamovations een baanbrekende oplossing gebouwd die Lokale Besturen toelaat om de opnames van hun digitale Gemeenteraden in audio- en video automatisch te transcriberen, te publiceren én doorzoekbaar te maken in natuurlijke vraagstelling.

1.5 Gestructureerd informatiebeheer als bouwsteen voor de/uw digitale transformatie

Tom Haeck & Chris Van der Schueren | Zeticon

Hoe zorgt informatiebeheer voor een betere dienstverlening voor uw burger?

Digitale transformatie is geen trend maar een feit. Digitalisering zorgt voor uitdagingen voor ieder lokaal bestuur, maar biedt ook enorme kansen op gebied van innovatie en dienstverlening. Elke grote reis begint met de eerste stap en dat is een sterk plan rond uw informatiebeheer.

Tijdens deze boeiende sessie vertrekken we vanuit concrete problemen van de burger en bieden we praktijkgerichte oplossingen om als stad of gemeente om te gaan met deze uitdagingen. Tom Haeck, onze specialist in informatiebeheer, en Chris Van der Schueren, digitale voortrekker en zaakvoerder bij Zeticon, inspireren u tijdens deze sessie met concrete ideeën en handige tips om van informatiebeheer de accelerator te maken van uw digitale transformatie.

1.6 Gemeente zonder gemeentehuis: lig er niet wakker van

Veerle Souffreau | Savaco

Inzetten op digitalisering en evolueren naar een gemeente zonder gemeentehuis?

De uitdagingen voor lokale besturen zijn inderdaad niet te onderschatten, maar lig er vooral niet wakker van. Vandaag kan u met technologie snel een grote impact hebben op uw dagelijkse werking. En met een goede gids aan uw zijde timmert u gaandeweg aan een digitaal pad op maat, waarbij u snel de vruchten van uw inspanningen plukt. In deze sessie belichten we alvast drie topics waarop u kan inzetten om digitaal vooruitgang te boeken:

Dataverwerking: hoe kan ik de data die ik heb, gebruiken in mijn dienstverlening naar de burger toe?

Security first: hoe zorg ik ervoor dat cyberrisico’s ons digitaal platform niet in de weg staan?

Office 365: wat kan ik nog meer met Teams? Hoe haal ik nog meer uit Teams?

Bij elk topic mag u zich verwachten aan concrete tips en een inspirerende use case.

1.7 eGovFlow Self service

Bruno Van Der Elst | Vanden Broele

Een low code/no code platform voor digitale dienstverlening naar burgers, verenigingen & ondernemingen

11u30 - 12u30

2.1 Hoe kunnen V-ICT-ORs projecten jouw gemeente vooruit helpen?

Victor Vincke, Gauthier Van der Gucht & Milenco Van Quaethem | V-ICT-OR

V-ICT-OR stelt een hoop tools te beschikking van de Vlaamse gemeenten die het leven voor hen iets gemakkelijker maken. In deze sessie lichten we drie van die tools toe.

NoITS
V-ICT-OR ontwikkelt een Network of IT Skills platform dat lokale besturen kan helpen om IT-profielen aan zich te binden. Aan de hand van competentiecriteria kunnen lokale besturen opzoek gaan naar de geschikte profielen, dit voor permanente als tijdelijke of projectmatige tewerkstelling. Daarnaast wordt ook een mogelijkheid voorzien om specifieke IT profielen te delen tussen lokale besturen die nood hebben aan specifieke competenties.

BITP
BuyIT Public ondersteunt lokale besturen in hun aankoopproces van hard- en software door hen de flexibiliteit van een klassieke webshop met de garanties van een overheidsopdracht. Het platform zoekt op basis van technische specificaties het beste aanbod voor hen uit en geeft hen een duidelijk overzicht. Dit maakt het mogelijk om op een efficiënte manier kleine bestellingen voor IT-materiaal te plaatsen op basis van 'aanvaarde factuur'.
Informatieveiligheidstool
Met deze tool werkt u uw op maat gemaakte risicoanalyse, maturiteitsmeting en veiligheidsplan uit.

2.2 Implementatie van DAV bij Kleinere Besturen

Koen Dobbelaere | Digitaal Archief Vlaanderen & Jochen Deprez | Intergemeentelijke Midwest

Opzet serieregister
- Series in kaart brengen
- Sjabloonseries

Opzet E-depot
- Cases uitwerken en samen uitvoeren
- Plan van aanpak
Uitrol van aanpak van eerste bestuur uit Intergemeentelijke Midwest, Ledegem, naar andere leden van intergemeentelijke
- Aanpak
- Termijnplanning

2.3 TOPdesk portaal: de digitale toeganspoort ter ondersteuning van jouw burger

Wouter Vanden Bergh | TopDesk

Je dienstverlening op een goede manier organiseren in deze tijden is een grote uitdaging. Daarnaast verlangt jouw burger steeds meer een digitale benadering. Hoe slaag je er in om ook deze generatie snel en efficiënt te bedienen in combitantie met heldere communicatie? In deze sessie geven we jullie een blik achter de schermen hoe de gemeente van morgen het met TOPdesk voor elkaar krijgt om een excellente dienstverlening op te zetten.

De naam van de spreker staat nog ter discussie, omdat we agenda’s nog aan het afstemmen zijn. Die hou je van mij nog te goed, hopelijk kan je met dit al wel verder aan de slag.

2.4 Synergics

Synergics

tba

2.5 Canon

Canon

tba

2.6 Nutanix

Nutanix

tba

2.7 Microsoft

tba

tba

12u30 - 13u30

LUNCH (Business tafels, netwerken; Blind Speed daten)

13u30 - 14u30

3.1 tba

3.2 tba

3.3 Hoe krijg je als lokaal bestuur meer grip op de Beleids en Beheerscyclus? Van theorie naar praktijk.

Frederik Vanaken en Hans Vandeweyer | Pepperflow

Voor welke uitdaging staan lokale besturen?
Met de evaluatie van de BBC-regelgeving in 2018 ligt de nadruk bij de beleidsrapporten minder op het financiële luik van de strategie. Inhoud en financiën worden nu beter tegen elkaar afgewogen, wat de leesbaarheid van het document sterk ten goede komt.
Daarnaast zien we een trend van tussentijdse managementrapportages ontstaan. De verplichte septemberrapporten worden aangevuld met een voortgangsrapport per kwartaal. Hierdoor blijft rapporteren geen verplicht nummertje meer, maar verankeren de lokale besturen de PDCA-cyclus in hun dagdagelijkse werking.
Zo komen lokale besturen voor een resem uitdagingen te staan, zoals:
• Hoge planlast om rapporten op te stellen;
• Geen actieve bijsturing mogelijk;
• Geen koppeling tussen de financiële situatie en de doelstellingen van het kader;
• Lage betrokkenheid bij de organisatie en het bestuur van de beleidsplannen;
• Geen zicht op de projectvoortgang en de link naar het meerjarenplan;
• Leidraad organisatiebeheersing is een zoveelste beleidsdocument waar te weinig mee gedaan wordt.

We zien hier als softwareleverancier twee stromen ontstaan.
· Eerst BBC, daarna Projectmanagement en tenslotte organisatiebeheersing
· Projectmanagement en tenslotte organisatiebeheersing

We zullen concreet inzage geven hoe we deze verschillende domeinen gefaseerd aanpakken. Wat u van ons kan verwachten en wat wij van u als lokaal bestuur verwachten.

Pepperflow is een modulair systeem. Na deze sessie zou u moeten kunnen oordelen waar de behoefte ligt binnen uw organisatie en hoe dit praktisch te realiseren is.

3.4 Hou je inwoners altijd en overal veilig

Raf Schrijvers | Telenet Business

Telenet SecuriQam Connect: veilig en vlot mobiel verbonden, waar je hem ook installeert.

54% van de mensen wonen vandaag in steden. Tegen 2050 zal dit aantal toenemen met maar liefst 12%. Hoe moeten we deze steden beheren? Met hogere verwachtingen naar leefbaarheid toe en continue druk op middelen, kunnen extra ogen goed van pas komen om: overlast te vermijden, evenementen in goede banen te leiden of toegangscontrole te automatiseren. Met een mobiele camera-oplossing plaats je deze extra paar ogen eenvoudig en snel waar het op dat moment nodig is. En alle beelden lopen veilig over het mobiel netwerk.
Deze camera-oplossing is snel opgezet, makkelijk in gebruik en toekomstgericht bij veranderende toepassing of nieuwe technologie als 5G.

3.5 Slimme producten & diensten met datagedreven applicaties

Luc Vanbecelaere & Anton Van Erck | Tobania

Met de lokale producten- en dienstencatalogus (LPDC) kan je jouw aanbod centraal beheren en kan je via het rollen- en rechtenbeheer de contentverantwoordelijkheden eenvoudig verdelen onder collega’s. Zo haal je de mosterd rechtstreeks bij je experts en heb je als bestuur én burger meer garantie op correcte informatie. Bovendien kan je productscripts/logica toevoegen aan elk product. Zo kan elke baliemedewerker de correcte procedures raadplegen om burgers snel te kunnen informeren.

3.6 Tijdelijke ICT-talenten nodig voor uw digitale transformatie?

Luc Engels | Solvus

Wij kunnen helpen! Snel, makkelijk en 100% conform met de Wet Op Overheidsopdrachten.

3.7 Zivver

Zivver

14u30 - 15u30

4.1 tba

4.2 tba

4.3 Burgerportaal: het enige gemeentehuis dat dag en nacht bereikbaar is

Sigi Feucht & Wesley Verschaeren | C-Clear Partners

: Ontdek samen met ons van A tot Z de kracht van een burgerportaal: Aanvraag vergunning, Betaalmodule of Zelfstandig beheer van je vereniging? We tonen het je allemaal … en meer!

Ooit hadden we een beperkt tijdslot om ons naar het gemeentehuis te reppen en een dringende aanvraag tijdig in te dienen. Die periode ligt hopelijk snel achter ons! Vanuit de kracht van een burgerportaal tonen we hoe burgers zelfstandig beter in staat zijn om informatie op te zoeken en aanvragen in te dienen. We gaan samen door enkele nieuwe functionaliteiten van het LB365 project, zoals de betaalmodule en het beheer van & door verenigingen. Daarna tonen we hoe de aanvraag van een vergunning doorvloeit tot in Dynamics365 en via onze proces manager alle noodzakelijke stappen doorloopt. De vereiste documenten kunnen digitaal ondertekend worden, eventuele aandachtspunten geagendeerd voor de volgende gemeenteraad. En de burger? Die kan uiteraard de status altijd meevolgen via het burgerportaal! Tot slot geven we jullie ook een korte intro in de mogelijkheden van PowerApps.

4.4 Stad Zottegem en gemeente Sint Gillis Waas kiezen een slimme infrastructuur die tot 99.9999% beschikbaar is tot ver buiten de muren van het gemeentehuis.

Joeri D’hont | IT1

Hoe zet een modern bestuur hun bestaand netwerk en locaties in om kostefficiënt, veilig en performant een private cloud uit te baten die altijd en van overal beschikbaar is?
Beide besturen lichten toe waarom en hoe zij de komende 5 jaar gerust investeren in slimme en A.I. gestuurde technologie die een cloudervaring overstijgt.
Tijdens deze sessie tonen we: A.I. gestuurd management, supersnelle vm uitrol, cryptolocker proof back-up met 1TB restore < 1min, 40:1 data efficiëntie.

4.5 tba

4.6 TBA

I

4.7 tba

15u30 - 18u00

Afsluiting + Netwerken

Eddy Van der Stock | Voorzitter V-ICT-OR

Dit is het moment om nog eens te grasduinen door de verschillende partnerstanden en om gesprekken aan te knopen met presentatoren van interessante sessies.

Organisator

V-ICT-OR vzw

shoptit@v-ict-or.be

Locatie
Online


Deelnemen

Toegangsprijs

Prijzen zijn exclusief BTW voor niet-leden, en vrijgesteld van BTW voor effectieve leden.

Prijsgroep Prijs
Effectief Lid V-ICT-OR € 95
Non-profit € 195
Bedrijfslid € 195
Profit € 350

Inschrijven