Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

V-ICT-OR Academy - preventie, vroegdetectie en -interventie van psychische problemen bij kinderen en jongeren

Inschrijven
01/10/2020 13:00 — 01/10/2020 16:00
Banner

Als Warme Stad wil Eeklo een ondersteunende omgeving voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen creëren. Een goede geestelijke gezondheid in de kindertijd vormt de basis voor gezondheid en welbevinden later in een mensenleven. Een jongere die mentaal in evenwicht is, doet het goed op school en later op de werkvloer, met een sociaal leven dat voldoening schenkt.

Helaas staat de geestelijke gezondheid van jongeren onder druk. Uit de recentste Gezondheidsenquête blijkt dat 1 op de 5 jongeren niet goed in zijn vel zit. Door er van jongsaf voor te zorgen dat kinderen goed in hun vel en in hun hoofd zitten, kunnen we problemen voorkomen.

Deze webinar speelt in op de prioriteiten die u ook mee vastlegde in het Eeklose netwerk psychische kwetsbaarheid bij jongeren.

Hoe kan je signalen herkennen die erop wijzen dat een kind/jongere zich niet goed in het vel voelt, waar moet je op letten, hoe ga je in gesprek met de jongere, welke boodschap geef je mee?

Vervolgens laten we jullie kennismaken met Noknok, dé online tool voor jongeren (12-16 jaar) die zich goed of beter in hun vel willen voelen. Met de nieuwe veerkrachttest en heel wat interactieve oefeningen kunnen jongeren zelf aan de slag om hun veerkracht te versterken. In deze workshop maak je kennis met het coachingsplatform en ontdek je op welke manier dit kan aansluiten bij je eigen werking.

Programma
13u00 - 14u50

Vroegdetectie en –interventie van psychische problemen bij kinderen en jongeren

Nathalie Haeck

Nathalie Haeck, klinisch psycholoog heeft werkervaring in bijzondere jeugdzorg en GGZ voor kinderen en jongeren in Zeeland. Momenteel werkt ze als projectmedewerker voor Radar vzw in Oost-Vlaanderen om de uitrol van de ELP functie voor kinderen en jongeren te organiseren. Tevens is zij werkzaam bij de Universiteit Gent als praktijkassistent aan de vakgroep Ontwikkelingspsychologie. Zij publiceerde eerder samen met Sara Debruyne het stappenplan 'Met Prop los ik het op, kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn voor kinderen en jongeren' (Uitgeverij Boom, 2016). Zij geeft freelance workshops en lezingen.

15u00 - 16u00

Online veerkracht van jongeren versterken met Noknok

Eline De Decker

Eline De Decker, stafmedewerker geestelijke gezondheidsbevordering bij Vlaams Instituut Gezond Leven

Organisator

Stadsbestuur Eeklo

ina.quintyn@eeklo.be

Locatie
Online