Nieuws

19 Jan
1     258

Weg met de eID-lezer?

19/01/2018     Algemeen nieuws     Eddy Van der Stock

Goed nieuws voor wie het geworstel met de nukkige eID-software en kaartlezer beu is: inloggen op overheidstoepassingen zoals MyPension en Tax-on-web is voortaan mogelijk met een app op je smartphone.

Itsme werd vorig jaar gelanceerd door een consortium van zeven bedrijven uit de bank- en telecommunicatiesector (Belfius, BNP Paribas Fortis, CBC/KBC, ING, Orange Belgium, Proximus en Telenet). De overheid sloot zich erbij aan.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat inloggen op overheidsdiensten al bij de lancering van Itsme in mei vorig jaar mogelijk moest zijn, maar die deadline werd niet gehaald. Data News-hoofdredacteur Kristof Van der Stadt noemde dat toen 'een verhaal van gemiste kansen'.

Nu wordt het bestaande aanbod 'digitale sleutels', die toegang geven tot de verschillende online overheidsdiensten, alsnog uitgebreid met de Itsme-app. Wie zijn pensioen, beroepsloopbaan of belastingaangifte wil nakijken, heeft voortaan dus niet per se nog een eID-lezer nodig. De app geeft je toegang tot alle online overheidsdiensten, zowel op federaal, gewestelijk als gemeentelijk niveau, klinkt het.

"Met de lancering van deze nieuwe gratis identificatiemogelijkheid willen we de drempel voor het gebruik van online overheidstoepassingen verder verlagen", zegt Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda. "Dankzij itsme krijgt de burger nu waar en wanneer hij wil toegang tot allerlei overheidstoepassingen. Deze belangrijke stap kadert in ons streven naar modernisering en digitalisering van onze diensten voor de burger en voor bedrijven."

Hoe?
Zodra de app is geïnstalleerd, moet de identiteit van de gebruiker worden gecontroleerd. Voor deze eerste en eenmalige stap moet de gebruiker zijn identiteit online verifiëren en deze verbinden met zijn smartphone. Dit kan op twee manieren: via een van de banken die partner zijn van itsme door middel van de digipass en bankkaart, of via het online loket van itsme door middel van de elektronische identiteitskaart.

Vanaf dan kan je inloggen op iedere website of toepassing die itsme ondersteunt, door de app te openen op je smartphone en te bevestigen met je persoonlijke code of je vingerafdruk.

Beveiliging
"De beveiliging van de identiteit van de gebruiker is voor ons een topprioriteit", aldus Ben Smeets, Directeur-Generaal Digitale Transformatie. "Met deze nieuwe oplossing bieden we de burger alle vereiste veiligheidsgaranties bij het gebruik van de digitale toepassingen van de overheidsdiensten. We combineren gebruiksgemak met de betrouwbaarheid en veiligheid van onze identiteitskaart."

In 2017 werd 42,7 miljoen keer ingelogd via het federaal authenticatiesysteem, een stijging van 28,6 procent ten opzichte van 2016. De lancering van de nieuwe 'MyPension'-site had daar veel mee te maken. De meest gebruikte digitale sleutel is nu nog met stip de eID, vandaag goed voor 72,2 procent van alle authenticaties.

De app itsme zelf werd meer dan 125.000 keer geactiveerd. Nu men die ook kan gebruiken als authenticatie voor overheidstoepassingen, zal dat aantal wellicht flink de hoogte ingaan.

Bron: datanews

Deel deze post:

18 Jan
0     114

e-Invoicing

18/01/2018     Algemeen nieuws en VlaVirGem     Johan van der Waal

Bent u als bestuur al aangesloten op e-Invoicing? Bijgaande punten zijn van belang, maar maken dat u ook steeds meer voordelen krijgt van de invoer van e-Invoicing. Weten hoe ook u mee kunt doen? Kijk op deze link

Ordernummers
Het nieuwe jaar staat synoniem met nieuwe budgetten en dus ook met nieuwe ordernummers (inkoopordernummer, bestelbonnummer, …). Bedrijven kunnen hun e-facturen niet aanleveren als zij niet beschikken over het correcte ordernummer. Vergeet dus vooral niet deze tijdig aan uw leverancier te bezorgen!

B-post finaliseert e-facturatie naar Vlaamse overheid
De Vlaamse overheid ontvangt heel wat facturen van B-post. Hoewel e-facturatie bij grote bedrijven een complex project is dat vaak heel wat tijd in beslag neemt, zal B-post erin slagen om op vier maanden tijd haar uitgaande e-facturatiestroom via PEPPOL naar de Vlaamse overheid op te zetten.
Vanaf 1 maart zal één ontvangend financieel systeem elektronische facturen van B-post ontvangen, vanaf 1 april zal dit verder worden uitgerold voor de hele Vlaamse overheid.
Tot die datum zullen ontvangers van facturen van B-post papieren of PDF-facturen blijven ontvangen. Het centrale e-invoicingteam zal kortelings de bevraging uitsturen voor de eerste aanlevering van de ordernummers (Inkoopordernummer, bestelbonnummer) voor B-post.

Deel deze post:

17 Jan
0     122

Wilt u ook van start met een volledige set generieke componenten (mid-office)?

17/01/2018     Algemeen nieuws, CCSP, OSLO en VlaVirGem     Johan van der Waal

het project Samen Aanbesteden gestart vanuit de Stad Aalter is gegund en start deze maand, zodat voor de zomer nog de eerste implementaties kunnen plaatsvinden van een volledige set aan generieke componenten. Omdat het project in een collectieve gunning is gedaan, kan ieder bestuur aansluiten waardoor de prijs steeds evenredig daalt. Een zeer gunstige aankoopwijze.
Vanuit Samen Aanbesteden heeft u onder andere:

 • Een servicebus die alle authentieke bronnen via het MAGDA platform zal inlezen
 • De volledige registratie van inkomende (ook post) stukken, meldingen en de workflow die daar opvolgt, uitmondend in een notulenebheersystematiek die volledig zal aansluiten op het Vlaamse LBLOD
 • Een portaal dat Mijn Gemeente bevat en gelinkt zal worden met het burgerportaal en een gemeentelijke kennisbank met E-Loket bevat dat API's biedt voor connecties naar de back-office systemen.

Meer weten van dit unieke project, mail dan met johan.vanderwaal@v-ict-or.be

Deel deze post:

16 Jan
0     151

Pilootgemeente voor het loket voor horecaondernemers?

16/01/2018     Algemeen nieuws en VlaVirGem     Johan van der Waal

Het project Mijn Horeca voor de horecaonderenemers nadert de implementatie bij besturen. Vanaf 1 februari 2018 willen wij bij een aantal besturen de versie van het loket plaatsen en een pilot starten met de diverse aanvragen uit de horecasector.
Nagenoeg alle aanvragen die de horeca uitbaters bij uw bestuur, maar ook bij gewestelijke en federale overheid moeten doen, worden via het loket gestroomlijnd. Tevens is dit gelijk de box waar ondernemers hun documenetn beschikbaar kunnen stellen aan inspecties e.d.
Bent u geinteresseerd in het pilot zijn en wenst u meer informatie neem dan contact op met marga.wind@v-ict-or.be 

Deel deze post:

15 Jan
0     637

V-ICT-OR werft aan! Ben jij onze nieuwe communicatiespecialist?

15/01/2018     Algemeen nieuws en Vacature     Eddy Van der Stock

Als communicatieverantwoordelijke begeleid en coördineer je interne communicatieacties van onze organisatie. Je stemt hierbij de communicatiekanalen af op de huidige maar ook op de toekomstige behoeften van de organisatie. Alle mogelijke sociale mediakanalen kennen geen geheimen voor jou!

Vaak ben je eveneens verantwoordelijk voor brochures en voor de goede communicatie tussen de verschillende medewerkers binnen de organisatie. Waar nodig verricht je ook redactiewerk voor de verschillende kanalen en doe je aan netwerking binnen de organisatie.

Je hebt een vlotte pen en een grote taalgevoeligheid en je bent in staat om teksten en inhouden helder en duidelijk over te brengen bij verschillende doelgroepen. Bovendien werk je creatief en heb je zin voor initiatief.

Wat ga je doen?

 • Je coördineert en begeleidt communicatieacties en bewaakt de kwaliteit ervan.
 • Daarnaast stimuleer en coach je kenniswerkers en management bij het opzetten van interne communicatie en scherp zo de communicatiegevoeligheid verder aan.
 • Je stemt de communicatiekanalen af op de huidige maar ook op de toekomstige behoeften in het kader van de nieuwe structuur van de organisatie.
 • Je hebt onder meer de verantwoordelijkheid voor brochures en flyers en voor goede communicatie tussen verschillende mensen binnen de organisatie.
 • Je werkt hiervoor samen met diverse interne en externe partners.
 • Waar nodig verricht je ook redactiewerk voor de verschillende kanalen en doe je aan netwerking binnen de organisatie.
 • Je verricht ook studiewerk om de meest recente evoluties te kennen en de nieuwe werkmethodes te kunnen integreren in het eigen werk.

Wat bieden wij?

 • Sterk dynamische team dat inspeelt op alles wat leeft rond informatie en technologie binnen de overheidsinstellingen
 • Leuke werkomgeving met enorm veel variatie
 • Fijne dynamische werkuren
 • Goede vergoeding van de werkzaamheden

Profiel

 • Interesse en vaardigheid in redactieeindredactie en externe communicatie, brede sociaal-maatschappelijke belangstelling
 • Journalistieke ervaring is wenselijk
 • Je hebt een master of bachelor diploma, bij voorkeur communicatiewetenschappen of humane wetenschappen met aanvullende studie communicatiewetenschappen
 • Je hebt een vlotte pen en een grote taalgevoeligheid en je bent in staat om teksten en inhouden helder en duidelijk over te brengen bij verschillende doelgroepen
 • Nieuwe media en het internet in het bijzonder boeien je en je kan goed om met de gebruikelijke pc-toepassingen
 • Je kan zelfstandig werken en vlot in team
 • Je werkt creatief, met aandacht voor klant en kwaliteit, je hebt zin voor initiatief, je bent conceptueel ingesteld en stressbestendig
 • Je hebt een rijbewijs B en eigen vervoer

 

Informatie en sollicitatie

Ben je enthousiast geworden en zie jij jezelf bij ons werken? Je voldoet aan het profiel en onze criteria? Dan ga je natuurlijk een vernieuwende sollicitatie insturen! Wijk vooral af van het standaard CV en brief en laat ons zien waar jij voor staat! Je kan contact met ons opnemen via e-mail: info@v-ict-or.be.

Belangrijk! De selectieprocedure bestaat uit een tweetal gesprekken. Wij streven er naar iedere kandidaat binnen twee weken na solliciteren terugkoppeling te geven over het vervolg.

Deel deze post:

15 Jan
0     200

Bent u al operationeel met digitale aangifte overlijden?

15/01/2018     Algemeen nieuws en VlaVirGem     Johan van der Waal

Het project digitale aangifte overlijden wordt steeds meer en meer gebruikt door lokale besturen. Niet alleen voor het bestuur een vermindering van werk maar vooral ook voor de uitvaartondernemers in uw gemeente.
Het project is in fase 1 en ontwikkelt zich in 2018 nog verder, maar nu instappen loont wel degelijk.
Hoe kunt u dat doen? Zeer eenvoudig en het kost u ook nog eens niets.
Kijk via deze link wat het verder voor u inhoud. Direct de handleiding gebruiken om aan te sluiten, deze vindt u hier?
Mail even met osiris@v-ict-or.be

Deel deze post:

12 Jan
0     254

Wat kan V-ICT-OR voor u betekenen ifv GDPR/AVG?

12/01/2018     Ongecategoriseerd     Eddy Van der Stock

V-ICT-OR is sinds 2001 de meest betrouwbare en neutrale partner omtrent informatieveiligheid. Dit is niet gewijzigd met de komst van de GDPR.

Hieronder vindt u ons rijk aanbod:

 1. opleidingen - DPO in vijf dagen
 2. meetinstrumenten - bent u GDPR compliant?
 3. begeleiding op maat in het bestuur
 4. premium lid krijgt een rijke waaier ook ifv de GDPR

meer info? mail ons!

Deel deze post:

11 Jan
0     217

Centraal Strafregister vervangt gemeentelijke strafregisters

11/01/2018     Algemeen nieuws en Centraal strafregister     Eddy Van der Stock

Op 28/12/2017 verscheen de omzendbrief nr. 264 betreffende de Aansluiting van gemeenten op het Centraal Strafregister in het Staatsblad. 1/1/2018 vormt zoals wettelijk voorzien (art. 10 Wet 31/7/2009 diverse bepalingen centraal strafregister) het langverwachte en definitieve einde van de gemeentelijke lokale strafregisters. Gemeenten zullen enkel nog uittreksels uit het strafregister afleveren uit het Centraal Strafregister.

Daarmee komt een einde aan de transitieperiode waarbij het gemeentelijk strafregister werd afgebouwd en het Centraal Strafregister werd opgebouwd

Waarmee moet u bijkomend rekening houden vanaf 1/1/2018?

 1. Gemeenten leveren uittreksels af op basis van het Centraal Strafregister en niet meer op basis van het gemeentelijk strafregister. Veroordelingsbulletins worden vanaf 1/1/2018 dus niet meer door gemeenten geregistreerd.
 2. Goed nieuws wat betreft het (dubieuze) gebruik van de inlichtingenbulletins. De inlichtingenbulletins verdwijnen vanaf 1/3/2018 op basis van een recent akkoord met het College van het Openbaar Ministerie. Vanaf dan zal het Openbaar Ministerie de informatie (veroordelingsbulletins + minnelijke schikkingen) verkrijgen uit andere bronnen. Tot die datum kunnen de parketten nog een inlichtingenbulletin opvragen en worden minnelijke schikkingen nog geregistreerd. Dit heeft ook tot gevolg dat vanaf 1/3/2018 gemeenten dossiers niet meer moeten overzenden aan een andere gemeente bij verhuis van een inwoner.
 3. Er komen binnenkort richtlijnen over de archivering van de (voormalige) dossiers in het gemeentelijk strafregister. Die worden verspreid door het Rijksarchief.
 4. De ondertekening, datering en het afstempelen op het ogenblik van afgifte kan gebeuren op basis van delegatie door de ambtenaar van de burgerlijke stand (op basis van art. 126 NGW). De minister zal in een besluit vastleggen op welke wijze het elektronisch afleveren van uittreksels mogelijk wordt. Dat besluit is er nog niet, hoewel we het verwachten.
 5. In tegenstelling tot wat eerder gesteld werd, zal de gemeente alsnog de lokale politie moeten raadplegen voor aflevering van een model 596.2 (minderjarigenmodel). De contactverboden zitten wel in het Centraal Strafregister, maar niet de berichten van voorlopige hechtenis. Daarover beschikken enkel de politiediensten vandaag.
 6. Er wordt een helpdesk voor burgers voorzien voor inhoudelijke vragen. Gemeenten kunnen de burger doorverwijzen naar deze helpdesk. De FOD Justitie is immers verantwoordelijk voor de inhoud van het uittreksel. Voor de technische en inhoudelijke vragen van de gemeentebesturen is er eveneens een helpdesk.
 7. Nieuw is dat elke aanvraag inzake eretekens voortaan behandeld zal worden door het Centraal Strafregister en niet (meer) door de gemeente.

Meer informatie: website FOD Justitie.
Bron: Vlavabbs

Deel deze post:

10 Jan
0     291

Nieuwe opleidingsreeks Functionaris gegevensbescherming voor KMO (GDPR) in Kortrijk

10/01/2018     Algemeen nieuws en Informatieveiligheid     Valérie Hillewaere

Op woensdag 24 januari start een nieuwe opleidingsreeks "Functionaris gegevensbescherming voor KMO (GDPR)" in Kortrijk.
Na de opleiding zal je met succes het examen “Data Protection Officer” kunnen afleggen. Dit examen is gecertificeerd door V-ICT-OR en wordt bovendien erkend door de Vlaamse Toezichtcommissie en POD Maatschappelijke Integratie.

Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.

 

Deel deze post:

09 Jan
0     275

Infosessies Toegangs- en Gebruikersbeheer Vlaamse overheid – roadmap 2018

09/01/2018     Opleidingen     Elke Van Depoele

Aan de start van het nieuwe werkjaar stelt het team van Toegangs- en Gebruikersbeheer graag de roadmap van 2018 aan je voor en blikt Het Facilitair Bedrijf even kort terug op de realisaties van 2017.

Ze voorzien hiervoor 2 infosessies:

 • Op 8 februari in het klein auditorium van het Herman Teirlinckgebouw te Brussel (100 personen)
 • Op 13 februari in het auditorium van het Virginie Loveling gebouw (VAC) te Gent (207 personen)

De agenda ziet er op beide infosessies hetzelfde uit:

 • Ontvangst vanaf 9u30 met koffie.
 • Start infosessie om 10u. Einde infosessie om 12u.
 • Kort netwerkmoment nadien met koffie.

Tijdens de infosessie lichten ze in grote lijnen toe wat we in 2018 willen realiseren, waarom en op welke manier. Je krijgt de kans om vragen te stellen, tips te geven,…. Tijdens het netwerkmoment nadien kan je de mensen van het team zeker nog aanspreken voor meer concrete vragen, specifieke situaties,….

Na deze infosessies wordt de roadmap online ter beschikking gesteld zodat die toegankelijk is voor iedereen.

Deze infosessies zijn interessant voor iedereen die met digitale toepassingen of processen bezig is en een oplossing heeft of zoekt om aan te melden en gebruikers en hun rechten te beheren, voor IT-managers of CIO’s van Vlaamse en lokale overheden, voor softwareleveranciers aan Vlaamse en lokale overheden, voor IT-contactpersonen, voor lokale beheerders, … .

Deze infosessie is geen workshop of demosessie.

Inschrijven

Deelname is gratis, inschrijven verplicht.
Schrijf je in voor de infosessie van 8 februari (Brussel)
Schrijf je in voor de infosessie van 13 februari (Gent)

Deel deze post: