Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Kennisdag - Is er nog een gemeentehuis nodig in 2030?

21/03/2019 09:00 — 21/03/2019 16:30
Banner

DEZE KENNISDAG WERD GEANNULEERD

THE ROAD TOWARDS A CONNECTED FUTURE

We zien het alsmaar vaker: zelfredzaamheid wordt door lokale besturen omarmd.
Denk aan interactieve schermen waarmee je in het gemeentehuis zelf ontdekt waar je naartoe moet.
Denk aan digitale diensten die je een rit naar het gemeentehuis besparen (bv. vergunningsaanvraag).

Voorlopig zijn gemeentehuizen wel nog aan de orde (we durven het menselijke aspect niet teveel loslaten), maar wat in de nabije toekomst?

Artificiële Intelligentie is aan een opmars bezig in zowel de privésector als publieke sector.
Dankzij AI kunnen robots en algoritmes (bv. chatbots) repetitieve taken overnemen.
Maar tegelijkertijd botsen we op grenzen: mensen zijn ongenaakbaar in hun creativiteit, mensenkennis en strategisch inzicht. Waar trekken we de grens? Waar eindigt robot en begint de menselijke interactie?
Ook blockchain is een niet te vergeten factor. Case in point is Flowbikes, een blockchain-project dat kinderen stimuleert met de fiets naar school te komen in ruil voor een vergoeding.
Wat als lokale besturen een soortgelijke methode hanteren om hun burgers te stimuleren om bv. mee te denken over innovatieve projecten, of samen te werken aan een veiligere straat?

De kennisdag (is er nog een gemeentehuis nodig in 2030?) is de place to be om de toekomst vorm te geven.
Wees er dus zeker bij. We zien uit naar de boeiende gesprekken die achteraf zeker zullen plaatsvinden.

 

Programma
09u00 - 09u30

Registratie & ontvangst

09u30 - 09u45

Verwelkoming

09u45 - 10u20

Flowbikes: Tokenisation en e-money via Hyperledger blockchain in productie

Vincent Declercq | Business Analyst bij IntellectEU

Flowbikes is een samenwerking van The Studio, Flowbikes en IntellectEU die door verdelen van “dukaten” of tokens op een blockchain kinderen stimuleert om met de fiets naar school te gaan (van 12% naar 62%).
Door middel van IoT sensoren (RFID) verbonden met een Hyperledger Fabric netwerk worden kinderen beloond met “dukaten” die ze aan lokale handelaars kunnen uitgeven.
Dankzij dit systeem en een e-money license van Belfius creëren we een volwaardige lokale munt die vlot kan omgezet worden door de lokale handelaars.
IntellectEU werkte de Blockchain en integratie component van dit project uit.

10u20 - 10u55

Blockchain on the move

Hugo Kerschot | Project Manager V-ICT-OR

Blockchain on the move is een innovatie-traject ondersteund door het Programma voor Innovatie Overheidsopdrachen (PIO) van de Vlaamse overheid. Digipolis, Stad Antwerpen en Agentschap Informatie Vlaanderen ondersteund door V-ICT-OR werken samen aan nieuwe concepten rond identiteit (Self-Sovereign Identity). Het project wil burgers terug controle geven over hun eigen data. Met een zelfbeheerde identiteit (SSI) die kan gerealiseerd worden met behulp van blockchain-technologie, wil het project de burger terug beheerder en eigenaar maken van zijn eigen data en identiteit.
Voor dit project bestaat ook een active belangstelling vanuit de privé sector: banken, nutsbedrijven maar ook de retailsector is erg geïnteresseerd in deze nieuwe concepten om in post-GDPR tijden op een conforme manier om de gaan met informatie van klanten en ook instant toegang te verkrijgen tot actuele informatie bijvoorbeeld bij adresverandering…

10u55 - 11u15

Pauze

11u15 - 11u50

FOD Financiën

TBD

11u50 - 12u25

TBD

TBD

12u25 - 13u30

Lunch

13u30 - 14u05

Artificiële Intelligentie en Software Robots voor lokale besturen

dr. ir. Joris Van Ostaeyen | Chief Strategy Officer robonext

Technologieën zoals Artificiële Intelligentie, Machine Learning en Software Robots leiden tot een nieuwe golf van automatisering in onze samenleving. Daarom kunnen we gerust spreken over de Vierde Industriële Revolutie, die de manier waarop onze bedrijven en overheden werken grondig verandert. Dagelijks staan de kranten vol met doemscenario’s over miljoenen jobs die verloren zouden gaan en over kwade computermodellen die de mens zullen vernietigen. Zal het werkelijk zo’n vaart lopen? De realiteit is uiteraard genuanceerder. Hoewel technologieën zoals software robots en voorspellende modellen inderdaad in staat zijn om heel wat taken te automatiseren, blijven ze nog steeds hun beperkingen hebben. Waar software robots heel goed zijn in het overnemen van repetitieve, saaie taken, zijn mensen nog steeds onovertroffen als het aankomt op creativiteit, menselijk contact en strategisch inzicht. De praktijk wijst uit dat nieuwe digitale technologieën vooral ook een enorme hulp kunnen zijn om organisaties meer performant en klantgericht te maken. Dit is ook het geval voor lokale besturen. Aan de hand van internationale voorbeelden wordt geïllustreerd hoe Artificiële Intelligentie en Software Robots waarde kunnen creëren in de context van lokale besturen.

14u05 - 14u40

Juridische en ethische aspecten van Artificiële Intelligentie

Natalie Bertels | Onderzoeker KU Leuven Centrum voor IT & IE

Bij het implementeren van nieuwe technologieën is het niet onbelangrijk om vooraf even stil te staan bij de juridische en ethische aspecten van deze nieuwe technologie. Dat doet Natalie Bertels (onderzoeker bij KU Leuven) samen met u.

14u40 - 15u15

TBD

TBD

15u15 - 16u30

Netwerking & receptie

Organisator

V-ICT-OR vzw

info@v-ict-or.be

Locatie
Digipolis
Generaal Armstrongweg 1
2020 Antwerpen
Deelnemen

Toegangsprijs

Prijzen zijn exclusief BTW voor niet-leden, en vrijgesteld van BTW voor effectieve leden.

Prijsgroep Prijs
Standaard € 160
Effectief Lid V-ICT-OR € 110
Effectief Lid V-ICT-OR (groepsabonnement) € 110
Bedrijfslid € 110