Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Hoe werkt change management? Een gedetailleerde introductie.

Inschrijven
15/09/2022 09:00 — 15/09/2022 16:00

🌊🌊🌊 'verandering stroomt, de realiteit van organisatie-ontwikkeling’

Tijdens deze workshop gaan Bert Daenen (BCT automatisering) en Bart Kaesemans (Arch consulting) dieper in op het thema change management.

Verandering doorvoeren in een organisatie 👉 hoe doe je dat?

Het is allesbehalve een makkelijke opdracht om de hele organisatie mee te krijgen in veranderings- en digitaliseringstrajecten. Daarom organiseren we deze kennisdag die een goede introductie geeft tot slimme change management principes. Met deze procesmethodiek, die door én specifiek voor Vlaamse besturen is ontwikkeld heb je een instrument in handen om de gewenste verandering in de praktijk op een systematische wijze door te voeren.

-

In een eerste deel plaatsen zij change management in een bredere kader van continue verandering binnen de maatschappij, het dagelijkse leven. In deel 2 wordt besproken hoe change management in kleine, hapbare stappen door te voeren middels proces management met het oog op concrete, tastbare resultaten op de werkvloer.

 

-/-

Deze kennisdag heeft een speciaal voordeeltarief van 95 EUR voor alle V-ICT-OR leden. Tarief voor niet leden = 195 EUR / 350 EUR.

Nog geen lid? Dat kan al vanaf 35 euro.

Programma
09u00 - 16u00

09u00 - 12u00

Bart Kaesemans

Verandering is de enige constante. Dat wist de Griekse filosoof Heraclitus meer dan 2500 jaar geleden al. Hij drukte dit prachtig beeldend uit met de zegswijze: “Men kan geen tweemaal in dezelfde rivier stappen.”

Verandering is essentieel onderdeel van hele zijn. En toch gaat het vaak met negatieve connotaties gepaard. Hoe komt dat? Misschien ligt het antwoord wel in de manier waarop wij met verandering omgaan. Misschien moeten we verandering gewoon omarmen als de natuurlijke flow der dingen en niet behandelen als een ‘behandeling’ waar de organisatie ‘door’ moet.

We starten de voormiddagsessie van deze werkdag rond verandering door de organisatie ‘lokaal bestuur’ op systemische wijze te bekijken: de organisatie als een systeem, als een levend organisme.

Vervolgens verkennen we wat dit perspectief ons leert over verandering. Over het gegeven dat verandering inderdaad een onmiskenbaar onderdeel is van elk levend organisme.

Van daaruit bekijken we dan welke lessen we hier kunnen uit trekken voor de constante verandering in onze eigen organisatie.
We ronden het voormiddagdeel af met een model van het lokaal bestuur als organisatie binnen de ruimere maatschappelijke context.

13u00 - 16u00

Bert Daenen

Hoe voeren wij verandering door in de praktijk? De theorie over verandering is erg boeiend en tijdens lezingen, bij het lezen en filosoferen over verandering lijkt dit erg logisch maar niets zo lastig als in de dagelijkse realiteit verandering te (h)erkennen en doorvoeren. Wij grijpen instinctief terug naar gewoontes, bestaande processen om het werk gedaan te krijgen. De verandering doorvoeren vergt een geschikt instrument.

In deze namiddagsessie bekijken wij hoe procesmanagement hierin een hefboom kan zijn. Immers, ‘alles is een proces’ volgens de procesgoeroes. Met de iGEN procesmethodiek, die door én specifiek voor Vlaamse besturen is ontwikkeld heb je een insturment in handen om de gewenste verandering in de praktijk op een systematische wijze door te voeren.

Ervaar door praktijervaringen, oefeningen hoe verschillende besturen dit vandaag consequent als tool inzetten om tot die nieuwe, gewenste situatie te komen. Verschillende manieren hiertoe komen aan bod: van een strategische, organisatiebrede aanpak (top-down) tot een pragmatische (bottom-up) aanpak. Steeds met het finale doel als ankerpunt laat deze aanpak u toe om aan het tempo dat bij de organisatie past hier naartoe te navigeren in een continue veranderende omgeving.

Locatie
Virginie Lovelinggebouw (VAC Gent)
Koningin Maria Hendrikaplein 70
9000 Gent
Deelnemen

Toegangsprijs

Prijsgroep Prijs
Effectief Lid V-ICT-OR € 95
Effectief Lid V-ICT-OR (groepsabonnement) € 95
Non-profit € 195
Bedrijfslid € 195
Standaard € 350
Inschrijven