Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Gloednieuwe digitale atlas van de Vlaamse ondergrond voorgesteld

27/03/2014

Aannemers kunnen voortaan alle plannen van ondergrondse kabels en nutleidingen digitaal raadplegen. De digitale versie van het KLIP, het kabel- en leidingportaal, is dinsdag officieel gelanceerd. Het systeem moet de veiligheid bij graafwerken gevoelig verhogen en zorgen voor tijd- en geldbesparing. De gasramp in Gellingen bijna tien jaar geleden, waarbij 24 doden vielen nadat bij graafwerken een gasleiding was geraakt, maakte pijnlijk duidelijk hoe belangrijk het is voor aannemers om te weten waar welke leidingen in de ondergrond liggen. Vlaanderen alleen telt immers zowat 500.000 km leidingen.

Aantal incidenten sinds 2007 gevoelig gedaald

Om het opvragen van plannen eenvoudiger te maken, werkte toenmalig Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters (CD&V) het KLIP uit, een internettoepassing waarmee al wie de plannen nodig heeft deze automatisch kan opvragen bij een enkele instantie, in plaats van bij elke leidingbeheerder afzonderlijk te moeten aankloppen. Sinds de invoering van het systeem, in 2007, is het aantal incidenten gevoelig gedaald.

Perfect was het systeem niet: tot op vandaag stuurt elke leidingbeheerder apart de detailplannen van de eigen leidingen op, vaak nog op papier. De verschillende plannen hanteren ook elk een eigen schaal en legende, wat het er niet eenvoudig op maakt voor wie er mee aan de slag moet. Daar komt nu verandering in.

Uniforme digitale kaart

De digitale tool die nu klaar is, biedt aanvragers een uniforme digitale kaart, waar ze met enkele klikken alle kabels en leidingen kunnen raadplegen en de beheerders kunnen contacteren. Dat moet het aantal ongevallen verder doen dalen. Maar er is meer: de tool zou de kosten voor de planafhandeling doen dalen met 8,8 miljoen euro per jaar, of 80 procent goedkoper dan de huidige werkwijze.

De tijd die nodig is om een planaanvraag af te handelen, zal halveren van veertien naar zeven dagen. Minister-president Kris Peeters is opgetogen over het resultaat. "Dit is een wereldprimeur. Nergens anders is een module beschikbaar op dergelijke schaal en via al de technische functionaliteiten zoals Vlaanderen ze heeft gebouwd". (BELGA) 

bron