Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Stad Antwerpen, Vlaanderen en imec bouwen samen aan een smart city proeftuin

09/01/2017

Hoe verandert het internet of things de toekomst van de Vlaming? Stad Antwerpen, Vlaanderen en imec slaan de handen in elkaar om van Antwerpen een Living Lab te maken, een proeftuin waarin bedrijven, onderzoekers, inwoners en de stad samen experimenteren met slimme technologieën die kunnen bijdragen tot een aangenamer en duurzaam stadsleven.

"Het leven in de steden aangenamer en duurzamer maken met alles wat onze technologie te bieden heeft, dat is waar Smart Cities om draait. Imec, onze onderzoeksinstelling van wereldformaat, is hierin de juiste partner. Met hun expertise bouwen we een slimme stad met een open, veilige en uitbreidbare onderbouw, waarop iedereen de kans krijgt om ideeën te ontwikkelen en mee aan de toekomst te werken, voor Antwerpen, maar ook voor heel Vlaanderen,” zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Economie en Innovatie. Vlaanderen investeert via imec jaarlijks 4 miljoen euro in het City of Things-project en de uitbouw ervan naar Vlaanderen, naast de nodige projectmiddelen.

City of Things is een samenwerking van stad Antwerpen, Vlaanderen en imec. Het kloppend hart van dit project is gevestigd in StartupVillage, de plek in Antwerpen waar imec nu al zijn startupwerking voor Antwerpen heeft gehuisvest. Stad Antwerpen wil in de periode 2017-2019 650.000 euro investeren in het Living Lab. Schepen van Economie, Caroline Bastiaens: “De stad zet in op vier strategische prioriteiten: mobiliteit, veiligheid, duurzaamheid en digitale interacties met burgers."

Netwerk van sensoren

Binnen City of Things wordt een fijnmazig netwerk van slimme sensoren en draadloze gateways in Antwerpse gebouwen, straten, pleinen en objecten uitgebouwd. Via dat netwerk worden Antwerpenaars en bedrijven binnenkort verbonden met allerlei innovatieve toepassingen. Digitale innovatie geeft de stad meer economische slagkracht. Met de inzichten die City of Things oplevert kunnen de stad en bedrijven data verzamelen en deze gebruiken om doeltreffend beslissingen te nemen en innovatieve slimme toepassingen te bouwen. Ook de haven zal binnenkort een kweekvijver worden van innovatieve slimme toepassingen.

“Voor de steden van morgen geldt vandaag survival of the smartest. Meten is weten, dus dat is wat we gaan doen. En dankzij deze unieke samenwerking gaat Antwerpen een nieuwe gouden eeuw tegemoet. De komende jaren zal Antwerpen zich nationaal en internationaal sterk profileren in die domeinen. Het is meteen ook de eerste stap om Vlaanderen op de wereldkaart te zetten als innovatieve kennisregio: Smart Flanders," zegt burgemeester Bart De Wever.

Grootste Europese proeftuin

De ambities van imec zijn groot. Het Antwerpse Living Lab moet uitgroeien tot de grootste Europese proeftuin voor internet of things toepassingen. “Samen met stad Antwerpen en Vlaanderen hebben we een droom om een topspeler te worden in de connected world. Met City of Things brengen we inwoners, ontwikkelaars, ondernemers, de overheid, onderzoekscentra en universiteiten samen rond hetzelfde doel: innovatieve producten ontwikkelen voor een beter Vlaanderen. Antwerpen wordt een Living Lab en technologie lab waarin iedereen kan meehelpen aan een duurzame en toekomstgerichte samenleving," zegt Luc Van den hove, CEO van imec.

Het Living Lab is geen wensdroom en zeker geen luchtkasteel. Vandaag zijn al meerdere projecten operationeel. De bestelwagens van Bpost meten via een sensor de luchtkwaliteit, wat data geeft die nuttig gebruikt kunnen worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Een ander project wordt uitgevoerd met het bedrijf REstore. Hier wordt energieverbruik in real time gemeten en wordt er voor gezorgd dat de pieken in het verbruik worden afgevlakt. Dit moet leiden tot een efficiëntere en goedkopere energieproductie. Met netwerkoperator Orange zal worden samengewerkt om dit met de laatste nieuwe technologie, NarrowBand-IoT, te kunnen realiseren. Die maakt communicatie van kleine hoeveelheden data over lange periodes op moeilijk te bereiken plaatsen mogelijk en zorgt ervoor dat de batterij van de geconnecteerde apparaten tot 10 jaar langer mee kan gaan. Andere projecten rond bijvoorbeeld mobiliteit zijn in volle voorbereiding.

Een slimme stad zal het leven, wonen en werken aangenamer maken voor bewoners, bezoekers en bedrijven. Privacy en veiligheid zijn daarbij uiteraard van groot belang.

Ideale stad

Caroline Bastiaens, schepen voor Economie: "Antwerpen is een ideale stad om het Living Lab te vestigen. Antwerpen is groot genoeg om toepassingen uit te testen en voldoende klein om de kost en de tijdsduur van ontwikkeling onder controle te houden. Antwerpen heeft ook een interessante mix van kantoren, industrie en retail, waardoor diverse toepassingen ontwikkeld kunnen worden."

Antwerpen heeft de jongste jaren ook een stevig ecosysteem uitgebouwd rond startups en groeibedrijven in digitale innovatie. De stad telt vandaag meer dan 350 startups, meer dan tien groeibedrijven die meer dan een half miljoen euro kapitaal hebben opgehaald, negen incubatoren en acceleratoren, een huis als StartupVillage, boeiende corporates zoals Nokia en een internationaal netwerk. Burgemeester Bart De Wever: "En last but not least, dit stadsbestuur staat open voor innovatie.

Hier kan u een animatie vinden over City of Things.

Hier kan u een filmpje vinden over Bpost en hun rol in de City of Things in Antwerpen.

Hier kan u een filmpje vinden over REstore en hun rol in de City of Things in Antwerpen.

Meer info over dit persbericht

Johan Vermant, woordvoerder burgemeester De Wever, tel +324 91 35 84 87, Johan.Vermant@stad.Antwerpen.be
Roel Veyt, woordvoerder schepen Bastiaens, tel + 324 91 96 42 64, Roel.Veyt@stad.Antwerpen.be
Veerle Van Nieuwenhuysen, raadgever communicatie minister Muyters, tel +324 86 49 44 80, Veerle.Vannieuwenhuysen@vlaanderen.be
Hanne Degans, Pers- en communicatiespecialist imec, tel +324 86 06 51 75, Hanne.Degans@imec.be

Bron