Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

[resultaten 1-minute poll] Wat weet je en hoever sta je ifv de NIS2-richtlijn?

21/05/2025

Wat leeft er rond de NIS2-richtlijn bij lokale besturen? Zijn ze al volop bezig met de voorbereiding, of zit men nog met vragen? 

Om daarachter te komen, hebben we dit onderzocht via onze 1-minute poll. De resultaten ontdek je hieronder.

1/ Hoe bekend ben je met de NIS 2-richtlijn?

71,4% van de deelnemers gaf aan de richtlijn goed te kennen én te weten wat die concreet betekent voor hun bestuur. 

Toch is er werk aan de winkel: 28,6% heeft al van NIS2 gehoord, maar mist nog de nodige details. 

 

2/ NIS 2 legt extra verplichtingen op aan bepaalde organisaties. Denk je dat jouw lokaal bestuur onder deze verplichtingen valt?

 

Een ruime meerderheid (78,6%) denkt van wel. Ze beseffen dus dat ze als essentiële of belangrijke entiteit worden gezien, en houden al rekening met de bijkomende eisen.

14,3% twijfelt nog en is niet zeker of NIS2 ook voor hen geldt.

7,1% denkt dat de richtlijn niet op hun bestuur van toepassing is.

 

3/ Welke aspecten van NIS 2 vind je momenteel het meest onduidelijk?

Hoewel de meeste lokale besturen goed op de hoogte zijn van de NIS 2-richtlijn, zijn er toch nog een aantal pijnpunten als het op duidelijkheid aankomt.

64,3% van de respondenten geeft aan dat vooral de impact op de organisatie nog vragen oproept. Denk daarbij aan praktische zaken zoals de tijdsinvestering, benodigde middelen en het budget dat nodig zal zijn om aan de verplichtingen te voldoen.

35,7% vindt de concrete verplichtingen en verantwoordelijkheden nog te vaag: wie doet wat, tegen wanneer, en hoe strikt wordt dat opgevolgd?

 

4/ In welke mate is jouw bestuur voorbereid op de eisen van NIS 2 (bijvoorbeeld risicoanalyse, incidentmelding, beveiligingsmaatregelen)?

 

28,6% geeft aan dat ze al goed voorbereid zijn.

57,1% is intussen gestart met de voorbereidingen

14,3% heeft voorlopig nog niets ondernomen. Een minderheid, maar toch een signaal dat er extra ondersteuning en informatie nodig is om deze groep in beweging te krijgen.

 

5/ Denk je dat NIS 2 een grote impact zal hebben op het beleid en de werking van jouw lokaal bestuur?

 

57,1% verwacht een aanzienlijke impact. Niet alleen op het vlak van IT, maar ook op organisatiebeleid.

42,9% verwacht een matige impact.

NIS2 zal ongetwijfeld niet onopgemerkt blijven. Het raakt beleid, structuur en middelen.

 

6/ Wie binnen jouw organisatie is volgens jou het meest verantwoordelijk om NIS 2 op te volgen?

57,1% wijst naar de IT-afdeling. Een logische keuze, aangezien veel van de maatregelen technisch van aard zijn. Toch mag de rest van de organisatie zich hierdoor niet uit de verantwoordelijkheid terugtrekken.

7,1% schuift één IT-verantwoordelijke naar voren (vaak in kleinere besturen).

14,3% vertrouwt op externe partners, zoals een intercommunale of dienstverlener en 21,4% geeft 'ander' als antwoord.

 

7/ Op welke manier vergaart jouw bestuur momenteel informatie over NIS 2? 

De meerderheid combineert meerdere kanalen. Een aanzienlijk deel (meer dan de helft van de respondenten) haalt informatie uit een combinatie van officiële kanalen (zoals federale of Vlaamse overheden en agentschappen), externe partners (zoals intercommunales of dienstverleners), informele bronnen (zoals netwerken, nieuws, studiedagen of events) én V-ICT-OR. Dat wijst op een actieve houding, waarbij men verschillende perspectieven gebruikt om zich een goed beeld te vormen van de richtlijn en haar gevolgen.

28,6% combineert officiële communicatie met informele kanalen zoals events, netwerken en nieuwsbronnen. Deze groep houdt de vinger aan de pols via meerdere invalshoeken, maar betrekt niet altijd externe ondersteuning.

14,3% vertrouwt vooral op intercommunales of externe partners voor informatie en een kleine minderheid (7,1%) geeft aan dat ze nog niet actief bezig zijn met het verzamelen van info over NIS2.

 

Tot slot gaven we de respondenten de kans om vrij hun mening te delen over NIS2.
Enkele rode draden:

  • Samenwerking is cruciaal.
    NIS2 raakt niet alleen IT, maar de hele organisatie. Besturen benadrukken dat het een organisatiebrede aanpak vergt, met afstemming tussen afdelingen, inzicht in interne processen en gedeelde verantwoordelijkheden.

  • Veel is duidelijk, maar nog niet alles.
    Sommige respondenten geven aan dat ze al een goed beeld hebben van wat er moet gebeuren. Voor anderen blijven er nog vragen, vooral rond concrete toepassing, de juiste versie van de richtlijn en de financiële ondersteuning.

  • Bezorgdheid over de administratieve last.
    Besturen die al stevig inzetten op cybersecurity vrezen dat NIS2 tot extra administratie en planlast zal leiden, bovenop de bestaande inspanningen. Ze pleiten ervoor om middelen vooral te investeren in echte beveiliging, eerder dan in papierwerk.

  • Leveranciers betrekken is geen evidentie.
    Het opvolgen van de hele keten (inclusief externe partners) vraagt veel inspanning. Om dit op een haalbare manier aan te pakken is er ondersteuning nodig.

  • Nood aan praktische ondersteuning.
    Er leven vragen over hoe je concreet begint aan bijvoorbeeld een risicoanalyse, en of er geen efficiëntere manieren zijn om bepaalde zaken collectief aan te pakken (zoals gedeelde sjablonen of voorbeelden voor veelgebruikte software).

  • Vraag naar opleiding en vorming.
    Er is duidelijk nood aan gerichte, toegankelijke opleidingen, ook voor leidinggevenden, om NIS 2 op een heldere en werkbare manier te vertalen naar de praktijk.

  • "Het is complex"
    Die uitspraak hoorden we meermaals. NIS 2 is geen eenvoudige materie, wat het belang van duidelijke communicatie en begeleiding benadrukt. 


Conclusie

Wat leren we uit deze bevraging? Dat NIS2 leeft bij lokale besturen. Veel respondenten weten intussen waar de richtlijn voor staat en beseffen dat ze ermee aan de slag moeten. Maar tegelijk zijn er nog flink wat vragen en onzekerheden.

NIS2 draait niet alleen om IT, maar raakt het hele bestuur. Het gaat over beleid, organisatie, middelen én samenwerking. Dat vraagt een brede aanpak, waarin verschillende diensten samen verantwoordelijkheid opnemen. En dat is niet altijd evident...

De roep om praktische ondersteuning klinkt dan ook luid: heldere info, concrete voorbeelden, bruikbare sjablonen en toegankelijke opleidingen en liefst op maat van wat een lokaal bestuur echt nodig heeft.

V-ICT-OR blijft zich inzetten om lokale besturen de nodige ondersteuning aan te bieden. Want met de juiste begeleiding, samenwerking en kennisdeling kan elk bestuur stappen zetten richting NIS2 op een manier die werkbaar, realistisch én doeltreffend is.

Backhand index pointing right We organiseren daarom binnenkort een tweedaagse NIS2-opleiding, meer hierover ontdek je via deze link.Electric light bulb

 

Heb je vragen of bedenkingen hierover? Contacteer ons dan via info@v-ict-or.be of 052 517 755