Een Digital Twin voor onze wetten? Vlaanderen is klaar voor de sprong!? Soms gebeuren interessante zaken die onder de radar dreigen te blijven. Maar deze mogen we niet missen. De Vlaamse conceptnota voor een digitale wet- en regelgevingstweeling, ingediend op 12 februari 2025, beoogt een fundamentele vernieuwing van hoe regelgeving tot stand komt, beheerd en toegepast wordt. Tijdens de bespreking in het Vlaams Parlement op 20 mei gaf Jan Smedts, hoofd van Digitaal Vlaanderen, toelichting bij het voorstel: focus op AI en semantische netwerken inzetten voor administratieve vereenvoudiging, betere rechtszekerheid en slimmere processen.
Met deze conceptnota geven 5 Vlaamse parlementsleden een krachtig signaal: wetgeving mag geen doolhof meer zijn van gelaagde regels die elkaar soms tegenspreken. De explosieve groei en complexiteit van regelgeving leidt tot vertragingen, juridische onduidelijkheid en maatschappelijke kosten. Een digitale tweeling kan daarbij als infrastructuur helpen om verouderde of moeilijk toepasbare regelgeving automatisch te detecteren en toegang te bieden aan burgers, ondernemingen én overheden.
Wie in een lokaal bestuur werkt, weet dat regelgeving vaak een kluwen is. Achter elke vergunning, subsidie of gemeentelijk reglement schuilt een berg artikels, uitzonderingen en bevoegdheidsverdelingen. Dit opent deuren. Stel je voor dat je bij het schrijven van een reglement realtime ziet welke bovenlokale normen je moet respecteren; waar tegenstrijdigheden ontstaan;
welke interpretaties gangbaar zijn of welke regels verouderd zijn.
Internationale referenties geven vertrouwen, maar ook Vlaanderen heeft al een stevige basis met LBLOD en de semantische standaarden van OSLO. Wat nu voorligt is geen droom, maar een logische stap.
Wat dit voorstel waardevol maakt, is dat het regelgeving niet ziet als tekst, maar als digitale infrastructuur. Dit sluit aan bij het platformdenken dat stilaan ingeburgerd raakt: herbruikbare bouwstenen als fundament voor digitalisering, beleidscoördinatie en innovatie.
Toch mogen we de uitvoerbaarheid op het terrein niet vergeten. Wetgeving die op papier logisch lijkt, blijkt in de praktijk vaak moeilijk toepasbaar - zeker in digitaliseringstrajecten. Waarom geen simulatie van de impact van een maatregel tot op het lokale niveau? Waarom geen feedbackloop waarin lokale besturen knelpunten signaleren? Niet alleen om processen te ondersteunen, maar ook om de beleidsvoering te versterken.
Als we deze digitale twin omarmen als infrastructuur en meenemen naar het lokale niveau – in cocreatie, niet enkel als gebruiker – dan wordt dit geen project voor lokale besturen, maar door lokale besturen.
Dit is meer dan digitalisering. Dit is een eerste stap naar een overheid die werkt als een platform, waar regelgeving, net zoals data of infrastructuur, modulair, herbruikbaar en betrouwbaar wordt aangeboden.
De regelgevingstweeling is geen tovermiddel, maar wél een cruciale bouwsteen in de weg naar een slimmere overheid!
-/-
Voor wie de nota niet kent KLIK HIER.
BRON / SOURCE KLIK HIER naar de originele LinkedIN post van onze voorzitter Eddy Van der Stock.