Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Cyber & Information Security Dag 2021

Inschrijven
10/11/2021 09:00 — 10/11/2021 17:00
Banner

‘Alles kan beter, ook cyber- en informatieveiligheid in jouw lokaal bestuur!’

5de editie CIS-dag * woensdag 10 november 2021 * Lamot Mechelen


V-ICT-OR plaatst brandend actuele topics rond cyber- en informatieveiligheid in de publieke sector opnieuw prominent in de kijker. Experts selecteerden voor deze dag een straffe reeks van inspirerende sprekers, met oa:


 • Matthias Dobbelaere-Welvaert.
  jurist en activist - Ministry of Privacy.

 • Bart van Buitenen.
  director expertise en DPO - Cranium | de Dasprive podcast.

 • Nausikaa Efstratiades.
  hoofd informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) Nederland.

 • en vele anderen experts zulllen aanwezig zijn.

 

En of daar nood aan is? Cyber- en informatieveiligheid van lokale besturen daarom even onder de loep: ‘Goed, maar niet uitstekend. Er zijn al grote stappen gemaakt. Maar, kan en moet beter!’, kunnen we met zijn allen uit de resultaten van de thema-audit Informatieveiligheid Audit Vlaanderen concluderen. 

Lokale besturen zetten sterker in op beveiliging, zeker nu de hybride werkplek nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Maar nog te gemakkelijk vallen ze ten prooi aan personen met slechte bedoelingen. Redenen genoeg om topics rond cyber- en informatieveiligheid nog scherper op de radar te plaatsen.


Wil je, samen met collega’s van lokale besturen over gans Vlaanderen, inspiratie opdoen en netwerken nu het opnieuw kan?


Schrijf je dan in via de groene button (boven en onderaan) op deze pagina. Kopje koffie of thee bij ontvangst, een uitgebreid broodjeslunch buffet en een afsluitende netwerk drink zijn mee in de prijs inbegrepen. 

WELKOM.

-/-


Het Covid Safe Ticket geldt als verplichte toegangsvoorwaarde op de (semi-publieke) locatie van Lamot in Mechelen.

PRAKTISCH:

 • kom je binnen met een mondmasker aan
 • zal er een CST controle gebeuren via QR code scan
 • groen scherm betekent dat je toegang krijgt tot Lamot
 • rood scherm betekent dat je geen toegang krijgt tot Lamot
 • daarna mag je binnen vrij circuleren - zonder mondmasker.

Het event gaat door in grote, extra ruim bemeten zalen met aangepaste luchtcirculatie en CO2-meters ter controle.

Programma
09u00 - 10u00

WELKOM! CST controle, registratie & ontvangst

Ontvangst met koffie, thee, fruitsap en water.

10u00 - 10u10

KICK-OFF

Eddy Van der Stock

opening CIS 2021 event

10u10 - 10u40

OPENING KEYNOTE - De Grote Strijd: die om onze privacy. Is ze voor altijd verloren, of net gedeeltelijk hersteld?

Matthias Dobbelaere-Welvaert (ministryofprivacy)

Overheden, inlichtingendiensten en bedrijven zijn voortdurend op zoek naar nieuwe technologieën om onze persoonlijke gegevens te verzamelen. Terwijl de Europese wetgevers enorme druk uitoefenen op particuliere bedrijven om te voldoen aan de ingewikkelde GDPR, zijn lokale en nationale overheden steeds agressiever bij het implementeren van nieuwe tools, nieuwe kaders en nieuwe wetgeving die een belofte van totale veiligheid (en sinds COVID-19, onze gezondheid) naar voren brengt, in ruil voor onze rechten en vrijheden.

Was 1984 een handleiding, zoals sommigen zeggen? Kunnen we het tij nog keren en privacy weer relevant maken? Privacy belangt ons allen aan.

10u40 - 11u10

KEYNOTE - In Nederland gaat natuurlijk nooit iets fout!

Nausikaa Efstratiades (IBD Nederland)

In Nederland is de Informatiebeveiligingsdienst(IBD) sinds 2013 de CERT voor alle gemeenten. In de presentatie wordt uitgelegd hoe de IBD de Nederlandse gemeenten helpt in de strijd tegen cybercriminelen. Desondanks gaat het ook in Nederland nog best vaak goed mis, om daarvan te kunnen leren worden enkele belangrijke lessons learned uit diverse grote incidenten bij Nederlandse gemeenten gedeeld.

11u10 - 11u30

PAUZE

11u30 - 12u00

KEYNOTE - Auditreflecties over ICT bij lokale besturen.

Gunter Schryvers (Audit Vlaanderen)

12u00 - 12u30

PARTNER PRESENTATIE

Rick Goud (Zivver)

Veilig e-mailen: een geruststellend idee. Bescherm gevoelige informatie als je e-mails verzendt of bestanden deelt met het gebruiksvriendelijke platform.

12u30 - 13u30

MIDDAG PAUZE

Lunchbuffet met uitgebreide keuze van broodjes en quiches.

13u30 - 14u00

KEYNOTE - De ( kudde) olifant(en) in de kamer. Wat er fout is in onze aanpak van informatieveiligheid en wat we eraan kunnen doen.

Jan Guldentops (Open Source and Security consultant)

In een korte presentatie praat Jan Guldentops na 25 jaar in de ICT over alles wat fundamenteel fout gaat in het bouwen van veilige ICT-infrastructuren.. Niet over dooddoeners en angstprofetieën zoals Ransomware of vreemde aziatische chinezen die alles gaan overnemen maar wat we allemaal weten dat foutgaat in informatieveiligheid en privacy maar waar we niet kunnen, durven over spreken. Met andere woorden: ik wil het hebben over de olifant(en) in de kamer en hoe we ze op een praktische, realistische manier terug buitenkrijgen.

14u00 - 14u30

KEYNOTE - Een Framework Dat Werkt

Bart van Buitenen (Cranium + Dasprive podcast)

Management systems, security frameworks, of dat andere vieze woord: governance.

Waarom gebruiken we die eigenlijk? Is governance nodig? En als dat zo is, wat is er écht nodig om het te laten werken zonder de administratieve ballast?

In 30 minuten overloopt Bart wat hij geleerd heeft in tien jaar en het meer dan honderd keer “implementeren” van governance en frameworks bij organisaties die géén tien-persoon-afdelingen hebben voor cybersecurity.

14u30 - 15u00

PROJECT UPDATE - QRC - Quick Responsive Community

V-ICT-OR

Vandaag vormt cybercriminaliteit een ernstige bedreiging voor bedrijven en overheden. Hoe kan je jezelf hiertegen wapenen? Om de strijd tegen deze vrij nieuwe vorm van criminelen aan te binden, dienen overheden en bedrijven beter met elkaar samen te werken.

15u00 - 15u45

PANELGESPREK

V-ICT-OR

Roundup van de dag. Wat hebben we geleerd? Dialoog met oa Bart van Buitenen, Tomas Coppens, Gunter Schryvers, Jan Guldentops, Kurt Penninck, ...

15u45 - 17u00

DRINK

V-ICT-OR

Cyber- en informatieveiligheid - netwerkmoment met een drankje. Witte en rode huiswijn, Gouden Carolus tripel, pils, frisdrank, koffie, thee en water.

Organisator

V-ICT-OR vzw

marcom@v-ict-or.be

Locatie
Lamot Congres- en Erfgoedcentrum
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen
Deelnemen

Toegangsprijs

Prijsgroep Prijs
Standaard € 195
Effectief Lid V-ICT-OR € 165
Effectief Lid V-ICT-OR (groepsabonnement) € 165
Erelid € 165
Inschrijven