Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Mechelen gebruikt als eerste stad digitale stempel

10/07/2012

Mechelen is een digitale koploper. Waar de stad enkele maanden geleden al debuteerde met een webcamloket pakt ze nu opnieuw uit met een digitale primeur. Als eerste openbaar bestuur maakt de stad Mechelen gebruik van een digitale stempel die vijf attesten van een wettelijke digitale handtekening voorziet én zijn legale waarde behoudt bij het afdrukken. Deze innovatie betekent zowel voor burgers als ambtenaren een grote besparing van tijd en moeite en wordt in nog geen enkele andere stad toegepast.

Via het e-loket op de website van de stad Mechelen kunnen Mechelaars (met Belgische nationaliteit) al langer documenten aanvragen. Maar omdat ze nog een handtekening en officiële stempel van de stad nodig hadden, moest het aangevraagde document steeds afgehaald worden in het Huis van de Mechelaar of opgestuurd worden met de post. Dat is nu verleden tijd, want met zijn E-ID en elektronische kaartlezer kan de Mechelaar nu zelf een attest opvragen en meteen thuis afdrukken, zonder dat de legale waarde verloren gaat. Dat attest is voorzien van een digitale stempel.

De digitale stempel ziet eruit als een soort zegel met barcode en vervangt de klassieke stempel en handtekening. In de barcode op de stempel worden de gegevens van het document opgeslagen, samen met de digitale handtekening van de stad. Op deze manier is het document beveiligd tegen elke poging tot vervalsing. De instanties waar het attest meestal voor wordt opgevraagd (werkgever, RVA, notaris, advocaat, …) kunnen het document met barcode scannen en zo de authenticiteit van het document controleren op de website van stad Mechelen.

Het Antwerpse bedrijf Inventive Designers ontwierp de software. Intercommunale CIPAL zorgde voor de praktische toepassing.

Kristl Strubbe, schepen voor ICT: “De digitale handtekening is echt een grote stap vooruit. Per jaar halen Mechelaars zo’n 6170 attesten af aan het loket. Zij hoeven niet meer naar het stadhuis voor een stempel of handtekening en de stad spaart een hoop geld en tijd uit.“

Meer info, zie www.mechelen.be/digitalestempel