Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Van ICT expert naar ICT manager: het creëren van een Beleid

21/05/2015

Als IT medewerker binnen een lokaal bestuur, gaat een groot deel van de carrière naar het opbouwen van technische kennis en het technisch ondersteunen van de personeelsleden. Het netwerkbeheer, datacenter en het oplossen van allerhande IT problemen kennen geen geheimen meer voor jou. Kortom, je bent een expert geworden in wat je doet. Je wil graag de volgende stap zetten: de rol als IT manager opnemen. Wat is daar dan precies voor nodig?

Uiteraard wordt de functie van IT manager door verschillende zaken bepaald, maar het start bij één cruciaal aspect:

Een visie die afgestemd is op het beleidsplan van het lokaal bestuur.

Hoe ga je hierin te werk?

Een visie kan je omzetten in een beleid, waaruit dan weer een strategie kan gedistilleerd worden. Een visie is eigenlijk een langetermijnperspectief over jouw domein. Het gaat eveneens hand in hand met inzicht. Je dient een helikopterview te ontwikkelen, waarbij je oog hebt voor de noden van de overkoepelende diensten en jouw IT kennis zich uitbreid naar verschillende domeinen. Je staat stil bij security, data insight, collaboration tools en noem maar op. Een visie kan je omzetten in een beleid, waaruit dan weer een strategie kan gedistilleerd worden. 

Alvorens je vanuit jouw visie een beleid kan uitwerken, dien je jezelf volgende vragen te stellen:

- Waar wil het lokaal bestuur naartoe? Wat is hun beleidsplan? Wat zijn hun noden?

- Hoe kan je deze noden IT-matig gaan ondersteunen?

- Zijn er aspecten waar het bestuur niet bij heeft stilgestaan, maar die wel een toegevoegde waarde zouden vormen voor de dienstverlening?

- Welke trends binnen IT zijn er? Welke kunnen jouw strategie ondersteunen?

Vanuit deze vragen kan je aan de slag gaan om een beleid uit te werken. Wikipedia omschrijft beleid als 'het stellen van doelen, middelen en een tijdpad in onderlinge samenhang. Liefst zijn plaats en tijd omschreven. Onder beleid wordt dus verstaan het aangeven van de richting en de middelen waarmee men gestelde organisatiedoelen wil gaan realiseren'. Met andere woorden: je geeft een antwoord op bovenstaande vragen en koppelt er concrete acties aan. Jouw strategie is dan de aanpak om jouw beleid te realiseren.

Voel jij je klaar om een beleid uit te werken?

Het is niet altijd evident om het beleidsmatige te koppelen aan de IT noden. Het vraagt oefening om inzicht te krijgen in het beleidsplan van een lokaal bestuur, laat staan om zelf een beleid uit te werken. Dit dient stap voor stap aangepakt te worden.

In een volgende fase zijn skills zoals het kunnen overbrengen van jouw visie en het beheren van managementterminologie eveneens van belang, maar daarover meer in een volgende blogpost.

Indien je graag ondersteuning hebt bij het ontwikkelen van een strategische en langetermijn aanpak, dan kan V-ICT-OR jou daarbij helpen. Onze domeinverantwoordelijke voor HR kan jou hierin coachen.

Stuur gerust een mailtje naar domeinhr@v-ict-or.be of contacteer Carolien op 0485 86 06 42. Meer informatie over ons coachingtraject vind je alvast op http://hrm.v-ict-or.be/aanbod/coaching