Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Kennisdag Midoffice: we zijn op de goede weg met elkaar!

17/06/2016

Als de kennisdag Midoffice één ding heeft aangetoond, dan is het dat we met elkaar als besturen op de goede weg bezig zijn.
De inzet van generieke componenten om te komen tot een kwalitatief betere en efficiëntere dienstverlening voor burgers, ondernemingen en andere organisaties is duidelijk bij vele besturen in beeld. Hoe we dat precies gaan doen is nog een mooie reis, waar het onderweg soms onderweg regent, maar ook de zon veelvuldig schijnt.

De inleidingen van V-ICT-OR door Eddy Van der Stock en Johan van der Waal schepten het duidelijke kader, waarvanuit we als lokale besturen opereren.
Vervolgens waren er 6 mooie praktijkvoorbeelden van implementaties, die alle hun specifieke meerwaarde hadden. 

Stad Eeklo lied duidelijk zien dat het werken vanuit een goede basis noodzaak is om niet iedere keer in je eigen bestuur de discussies over uitgangspunten te voeren. Vanuit de business werd een goede architectuur neergezet, die als basis heeft gediend voor alle verdere stappen.

Gemeente Destelbergen maakte zijn keuze vooral omdat men niet wilde dat de organisatie verlamde in ontevreden burgers, ambtenaren en beleidsmakers, die allen de frustratie van het silo werken blijven ondervinden als je niet met generieke componenten gaat werken.

Gemeente Oostkamp heeft de generieke componenten goed in beeld gebracht. En duidelijke keuzes gemaakt. Niet alles kan in één keer.
Belangrijk om het traject te volgen dat voor jouw organisatie past, voorzie juiste budget en herevalueer tussentijds.
Eigen tempo, volgens eigen behoefte!

Stad Geraardsbergen belichtte vanuit zowel schepenen als ICT het belang van een goed fundament. Een goed fundament uit de business maar ook een goed fundament voor IT vooral de onderste OSI model lagen. Zorg dat je juiste netwerk en toegang hebt, anders heeft werken met generieke voorzieningen nog geen enkele zin.

Stad Genk benadrukte nog eens de link met een goed dienstverleningsconcept. Generieke componenten zijn pas in beeld nadat je een aantal andere stappen hebt genomen. We hebben het voortdurend over een veranderingstraject met verandermanagement en niet over een ICT traject.

Tot slot de gemeente Evergem, die met name de nadruk legde op het belang van betrokkenheid van de organisatie. Generieke voorzieningen worden gebruikt door de gehele organisatie. Dan mag het niet zo zijn, dat het alleen door een klein groepje mensen (ICT, MAT) besloten wordt. Dan zal je de gehele organisatie ook moeten betrekken in het proces van het gebruiken van de generieke voorzieningen. Maar moet je wel de juiste voorstellen af en toe neerzetten.

Een waardevolle dag, waarbij de volledige terugkoppeling ook nog eens is te zien en te lezen via deze link.

Op donderdag 7 juli 2016 zal er van 9.30-11.30 uur weer een werkgroep Midoffice zijn te Lokeren op het kantoor voor V-ICT-OR.
Aanmelden kan u via een mail aan johan.vanderwaal@v-ict-or.be