Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

SEMIC 2017 -

05/07/2017

Op 14 juni vond in Malta de jaarlijkse "Semantic Interoperability Conference" plaats, kortweg SEMIC, georganiseerd door de Europese Commissie. Met 220 deelnemers uit 33 landen was deze conferentie de hoogmis voor alle overheden die hun gegevens semantisch uitwisselbaar willen maken. De conferentie kadert in het ISA² programma van de Europese Commissie, waar V-ICT-OR al sinds 2012 aan bijdraagt door OSLO op de kaart te zetten.

Dit jaar vertegenwoordigde V-ICT-OR op de conferentie het OASIS project. Dit project wil lokale besturen in staat stellen om hun diensten en producten op een zodanige manier te beschrijven dat zij eenvoudig door zoekrobots (zoals Google) en andere intelligente toepassingen kunnen worden geraadpleegd. Dergelijke beschrijvingen moeten per definitie transnationaal werken en rekening houden met nuanceverschillen. Zij moeten met andere woorden semantisch interoperabel worden gemaakt. Daarom wordt er gekozen voor Linked Data. V-ICT-OR sprak met vertegenwoordigers van de Maltese overheid, de Europese Commissie, en een aantal Europese lokale besturen die volop aan deze kar willen trekken. 

Het programma bestond naast een openingswoord door het Maltese voorzitterschap van de Raad van Europa, de Directeur-Generaal van DG DIGIT en afsluitende beschouwing door de voorzitter van het Comité voor de Regio's uit een reeks interessante voorbeelden over gegevensdeling in Europa. Onder meer de digitale agenda van Estland (e-Estonia), een Europese implementatie van het Only-Once principe en een panel rond semantische opmaak van overheidsportalen door Informatie Vlaanderen en de regio Trentino vielen op.

Alle presentaties uit de conferentie kunnen hier worden geraadpleegd.

Voor meer informatie over dit soort projecten kan u steeds contact opnemen met ons kenniscentrum