Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Sensibiliseringscampagne: wachtwoorden zijn verleden tijd op CIS-dag 2020

13/11/2020

Op de CIS-dag 2020 van 10/11 heeft het CCB hun wachtwoordcampagne toegelicht. De slogan luidt: "wachtwoorden zijn niet meer van deze tijd".

Ok, maar wat is dan de hedendaagse oplossing?

Begrijp het niet verkeerd, een sterk wachtwoord is nog steeds nodig, maar je wil het hackers moeilijker maken om jouw accounts binnen te sluipen. Daarom heb je naast dit wachtwoord minstens één extra beveiligingsgegeven nodig. Dit heet multifactorauthenticatie, en bij gebruik van 2 beveiligingsgegevens spreek je van 2-stapsverificatie. Het komt erop neer dat je eerst je wachtwoord invult en daarna een code moet invullen die je ontvangt via sms, e-mail of een authenticatie-app. Maak het op die manier moeilijk voor cybercriminelen om jouw accounts te misbruiken!

Het CCB, Centrum voor Cybersecurity België, heeft hieromtrent een sensibiliseringscampagne gelanceerd. De campagne is nationaal zeer goed opgepakt, en is zelfs internationaal gedeeld geweest. Dit voor iedereen, niet alleen voor organisaties. Want als er thuis een inbreuk is op je accounts, kan dit al snel terug vallen op je werkaccounts. Zeker in de periode van maximaal thuiswerk.

Naast de 2-stap verificatie raadt de CCB ook aan om een wachtwoordkluis te gebruiken. Het is moeilijk om alle wachtwoorden vanbuiten te leren. En ook moeilijk/onveilig om ze te delen met anderen. Daar helpt een wachtwoordkluis mee. Hier sla je wachtwoorden op een veilige manier in op en hierbij kun je met maar 1 sterk wachtwoord alle andere wachtwoorden ontsluiten. Zo kun je zoveel complexe wachtwoorden als je maar wilt veilig bewaren, achter slot en grendel.

Nog niet overtuigd? Je vindt alle info, inclusief praktische handvaten om mee aan de slag te gaan, en materiaal om intern te communiceren, op deze website van het CCB.