Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Ken jij het Nationaal Coördinatie Centrum al?

14/03/2023

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) kennen we natuurlijk allemaal. Maar kennen jullie ook het Nationaal Coördinatiecentrum België al?

Het CCB is aangewezen als het toekomstige nationale coördinatiecentrum voor België, wat nu een eigen tak heeft gekregen in het NCC. Dit centrum is onderdeel van een nieuw Europees beheerkader dat bestaat uit het Europese kenniscentrum - en een netwerk van 27 nationale coördinatiecentra – in iedere lidstaat één - dat werd opgericht met de Europese Verordening (EU) 2021/887 van 20 mei 2021.

Dit beheerkader is vooral bedoeld om investeringen in onderzoek, technologie en industriële ontwikkeling op het gebied van cyberveiligheid in de Unie te bundelen en beter te coördineren.

Het kenniscentrum moet financiële steun voor cyberbeveiliging beheren uit met name de investeringsprogramma’s Horizon Europe (HEP) en Digital Europe Programme (DIGITAL). Ook in België is er nu een NCC opgestart die zal bijdragen tot het creëren van synergiën, grensoverschrijdende initiatieven stimuleren en vermijden dat er onnodig dubbel werk wordt verricht.


Het belang van een nationaal coördinatiecentrum voor België

  • De technologische ontwikkelingen, nieuwe (grensoverschrijdende) cyberdreigingen en de radicale verschuiving naar digitale omgevingen door COVID-19 veranderen onze maatschappij in een hoog tempo. Het is belangrijk dat België zich kan aansluiten bij deze evolutie om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
  • Met het nationale coördinatiecentrum kan België nieuwe (investerings)opportuniteiten van de EU ten volle aangrijpen;
    Daarnaast zal het nationale coördinatiecentrum de samenwerking op nationaal en regionaal niveau in België verbeteren, wat (gezien de huidige cyberuitdagingen) essentieel is om het noodzakelijke niveau van cyberveiligheid te bereiken.

 

EXTRA INFO
Wil je weten wat het NCC juist is en welke meerwaarde het voor jou kan zijn?

Bekijk dan zeker de opname van deze -> duiding op de stuurgroep Local E-gov.