Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nieuwe Artificial Intelligence Act wetgeving goedgekeurd door het Europees Parlement.

16/06/2023

Je hebt de voorbije 48u ongetwijfeld verschillende berichten hierover zien langskomen in uiteenlopende media. Nieuwe Artificial Intelligence Act wetgeving goedgekeurd. Logisch, want dit is best een zeer belangijke beslissing van Europa.

> klik hier naar artikel van VRT :
'EU keurt als eerste ter wereld wet goed om artificiële intelligentie te beheersen.'


klik hier naar artikel van DE TIJD :
'Europa neemt eerste horde voor strakke AI-regels.'

klik hier naar artikel van NOS :
'Europees Parlement is het eens over regels voor ChatGPT en andere AI.'

AI is een bijzonder opwindende en tegelijkertijd ook ietwat angstaanjagende technologie die onlangs is opgekomen. Hoewel AI al jaren bestaat, is er nu volop een paradigma-verandering aan de gang. De machine learning-modellen brengen een nieuwe betekenis aan het Engelse gezegde "Built on the shoulders of giants". Deze modellen zullen vermenigvuldigen en AI zal steeds alomtegenwoordiger worden. We moeten AI overwegen in termen van AI en de wet van Moore. We hebben de CPU-groei verzadigd, we hebben de kracht van processoren vergroot, RAM en opslag goedkoper gemaakt. Energiekosten zijn nu de beperkende factor.

Als de sneeuwbal van AI begint te rollen, zal het momentum exponentieel versnellen. We zijn er misschien nog niet klaar voor. We moeten zowel de kansen als de bedreigingen van AI tegen het licht houden.

Zo is ChatGPT een chatbot aangedreven door het GPT-3 deep learning taalmodel. Het werd gelanceerd in november 2022 en kreeg veel aandacht vanwege zijn vermogen om op een menselijke manier te schrijven. Het wordt ondertussen gebruikt voor verschillende toepassingen zoals chatbot, virtuele assistent, taalvertaling, inhoudcreatie, onderwijsmiddel en het oplossen van uiterst complexe vraagstukken.

Anderzijds zijn er ook (mogelijke) beveiligingsimplicaties bij het gebruik van ChatGPT. Het verzamelt persoonlijke gegevens en kan aantrekkelijk zijn voor hackers. Het gebruik van ChatGPT brengt privacy- en auteursrechtelijke vraagstukken met zich mee. Er zijn ethische kwesties en vragen over wie de controle heeft over de antwoorden die ChatGPT genereert.

Kortom, ChatGPT, maar ook de vele andere AI oplossingen - zijn een veelbelovende technologie, maar het zijn nog niet 100% geschikt voor blindelings zakelijk gebruik. Het is zeer belangrijk om een slimme cybersecuritystrategie te hebben die rekening houdt met de opkomst van AI en de invloed ervan op onze beveiliging en privacy.


LOKALE BESTUREN

En net daarom is 'hoe AI slim en veilig gebruiken' ook een van de vele topics op ons CIS - Cyber and Information Security 2023 congres te Lamot Mechelen op 05/10/2023. Reserveer nu je plekje voor deze bijzondere dag. WELKOM.