Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Het laatste nieuws over LPDC en De Interbestuurlijke Producten- en Dienstencatalogus.

19/12/2023

LPDC Opleidingsaanbod 2024 

De tijd staat niet stil en 2024 dringt zich stilaan al op. Het nieuwe jaar brengt ongetwijfeld weer vele nieuwe, interessante ontwikkelingen met zich mee. Dit geldt ook voor de Lokale Producten- en Dienstencatalogus (LPDC).  

Wil je weten wat er dit jaar op de planning staat? Wil je je kennis van LPDC opfrissen, of op de hoogte blijven van nieuwe functionaliteiten? Of heb je collega’s die LPDC willen leren? Kijk dan alvast eens op de LPDC opleidingspagina 2024 

We zullen dit aanbod de komende maanden nog verder aangevullen. Je krijgt zeker een seintje wanneer we nieuwe sessies plannen. 

Mis je nog iets in het aanbod? Of zit je met een specifieke vraag? Geef ons een seintje via loketlokaalbestuur@vlaanderen.be . 

 

IPDC v3 

De Interbestuurlijke Producten- en Dienstencatalogus (IPDC) is één van de schakels die ervoor zorgt dat jouw lokale producten en diensten bij de juiste persoon terecht komen.  

Sinds 2022 is er een nieuwe versie van IPDC beschikbaar: v3. Deze nieuwe versie biedt een nieuwe API (en zelfs een LDES) aan om de informatie te kunnen ophalen. Met de vernieuwde IPDC komt de afbouw van de oude versie van IPDC in zicht en dus ook van de oude API: tegen eind 2024 moeten alle toepassingen die nu de API van IPDC gebruiken overgestapt zijn naar de nieuwe API of LDES.   

Daarnaast heeft IPDC alle informatie over IPDC v3 en over Informeren op Maat met IPDC v3 nog eens gebundeld. In deze twee links vind je alle informatie en documentatie terug voor een vlotte aansluiting met IPDC v3. 

Toch nog een vraag? Contacteer iom@groepen.vlaanderen.be 

 

Vul LPDC met jouw lokale producten en diensten voor de Rechtenverkenner 

Heb je al gehoord van de vernieuwde Rechtenverkenner? Hulpverleners en maatschappelijk werkers kunnen met deze tool nagaan welke rechten mensen in bepaalde situaties hebben. Dit kadert in de doelstellingen van het lokaal sociaal beleid om onderbescherming tegen te gaan en de toegankelijkheid van dienst- en hulpverlening te verhogen. Lees er meer over in het infoblad “Lokaal” van de VVSG. 

De Rechtenverkenner wordt gevuld vanuit IPDC en LPDC. Relevante producten van jouw gemeente die zijn doorgestuurd naar Vlaanderen kunnen zo worden teruggevonden in deze toepassing zodat hulpverleners hiermee aan de slag kunnen. Kijk daarom zeker eens of er nog lokale producten en diensten zijn voor jouw gemeente of OCMW die voor de Rechtenverkenner in aanmerking kunnen komen. 

Wil je meer weten? Contacteer rechtenverkenner@vlaanderen.be  

 

Your Europe - procedure starten van een onderneming 

De Rechtenverkenner is niet de enige hergebruiktoepassing die informatie uit IPDC en LPDC oppikt. Herinner je je de Single Digital Gateway (SDG) nog? Your Europe?  

Dit jaar was het de beurt aan de procedures: Burgers en ondenemers moeten namelijk bepaalde procedures digitaal kunnen doorlopen. 5 procedures hebben een link met lokale besturen.  

Je vraagt je mogelijk af wat je als lokaal bestuur nog moet doen hiervoor.  Er is al heel wat werk verzet achter de schermen door de federale en Vlaamse overheid. De procedure voor het starten van een onderneming zal een inspanning vragen van lokale besturen.   

Wil je nu al iets doen?  

  1. Zet alle producten en diensten die iets te maken hebben met het aanvragen van licenties, vergunningen, … voor (startende) ondernemers ook alvast in LPDC met kanaal YourEurope en YourEurope categorie “licenties en vergunningen”. Dat zal sowieso iets zijn wat zal moeten in het voorjaar van 2024. Een exacte deadline hebben we nog niet.  
  1. Onze collega’s van VLAIO zoeken nog lokale besturen die mee willen helpen om het volledige overzicht helder te krijgen. Wil je hier graag aan meewerken? Contacteer e-loketondernemers@vlaio.be. Zo neem je zelf ook alvast een voorsprong.  

Meer info over de SDG-procedures volgt zeker in de loop van 2024. 

 

Het Verenigingsloket gaat live op 30 januari 

Het Verenigingsloket wil als digitaal platform de dienstverlening aan verenigingen toegankelijker maken en vereenvoudigen. 

Hiervoor maken ze onder andere ook gebruik van de informatie in IPDC en LPDC: alle producten en diensten die als doelgroep ‘Vereniging’ hebben, komen in het Verenigingsloket terecht. Aan welke producten denk je dan? Denk vooral zo breed mogelijk! Een subsidie voor een regenwaterinstallatie is er bijvoorbeeld niet alleen voor burgers! Zet ze klaar in LPDC, vergeet niet de doelgroep “vereniging” aan te duiden en het linkje naar de online procedure of formulier toe te voegen.   

Wil je meer weten over het Verenigingsloket? Schrijf je dan alvast in voor het Verenigingsloket webinar voor lokale besturen op 5 februari waar de werking van het Verenigingsloket uit de doeken wordt gedaan. 

Eerste hulp bij vragen over het Verenigingsloket : verenigingsloket@vlaanderen.be. 

 

 

Handleiding LPDC-module 

In de handleiding vind je alle tips over het gebruik van de LPDC-module. We houden de handleiding ook steeds up to date.  

 

Heb je problemen, vragen, … over de LPDC-module? Laat het ons weten via loketlokaalbestuur@vlaanderen.be.