Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

[DITh] Co-creatie en digitale inclusie: het samenwerkingsrecept voor succes.

11/04/2024

Vandaag is digitale inclusie een bijzonder cruciale pijler geworden voor het bevorderen van gelijkheid en het verminderen van sociale en economische ongelijkheid.

Digitale inclusie gaat niet alleen over het beschikbaar stellen van technologie en toegang tot internet, maar ook over het empoweren van alle gemeenschappen, ongeacht leeftijd, achtergrond of vaardigheidsniveau, om volledig deel te nemen aan de digitale samenleving.

Een benadering die steeds meer erkenning krijgt als een effectieve manier om digitale inclusie te bevorderen, is co-creatie met de doelgroep zelf. Co-creatie is het proces waarbij verschillende belanghebbenden, inclusief degenen voor wie een product of dienst is bedoeld, samenwerken om waarde te creëren door middel van gedeelde inzichten, expertise en ervaringen. Het is een dynamische en inclusieve aanpak die zowel voor de doelgroep als voor de betrokken organisaties voordelen oplevert.


Samenwerken als Leerproces

Samenwerken en co-creatie vormen de ideale ingrediënten voor digitale inclusie. Het brengt mensen samen, helpt hen elkaar te leren kennen en begrijpen, en bevordert een gevoel van gemeenschap en gelijkwaardigheid. Een uitstekend voorbeeld van dit co-creatieve proces is te vinden in de digitale lessen voor senioren, georganiseerd door organisaties zoals DITh.

In deze digi-lessen worden senioren niet alleen gepresenteerd met technologische kennis, maar worden ze actief betrokken bij het vormgeven van het leerproces. Tijdens feedbacksessies komen zowel de senioren als de organisatoren van DITh samen om ervaringen te delen, uitdagingen te bespreken en ideeën voor verbetering te verkennen.


Inspiratie en Activering door Samenwerking

Wat opvalt tijdens deze sessies is hoe zowel de senioren als de organisatoren geïnspireerd en geactiveerd raken door elkaars aanwezigheid en bijdragen. Het is niet alleen een eenrichtingsproces van kennisoverdracht, maar eerder een dynamische uitwisseling van ideeën en ervaringen die leidt tot wederzijdse groei en empowerment.

Het co-creatieve proces stelt de organisatoren in staat dieper inzicht te krijgen in de behoeften en uitdagingen van de senioren, waardoor ze hun cursussen effectiever kunnen aanpassen en optimaliseren. Tegelijkertijd voelen de senioren zich gehoord en gewaardeerd, en krijgen ze een gevoel van eigenaarschap over hun leerervaring.


Samenwerking met Stad Gent: Een Win-Win Situatie

De samenwerking met Stad Gent en de senioren is een essentieel onderdeel van het co-creatieve proces van DITh. Door nauw samen te werken met lokale overheden en belanghebbenden uit de gemeenschap, kan DITh de impact van haar programma's vergroten en beter inspelen op de specifieke behoeften van de doelgroep.

De vruchten van deze samenwerking zijn duidelijk zichtbaar. Niet alleen worden de digitale vaardigheden van senioren verbeterd, maar er ontstaat ook een gevoel van verbondenheid en solidariteit binnen de gemeenschap. Door samen te werken en co-creatie te omarmen, kunnen we de weg effenen naar een meer inclusieve digitale samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft om te gedijen en te groeien.

In conclusie, co-creatie met de doelgroep vormt de kern van digitale inclusie-initiatieven zoals die van DITh. Het bevordert niet alleen een dieper begrip en respect tussen alle betrokkenen, maar leidt ook tot meer effectieve en inclusieve programma's die de digitale kloof helpen overbruggen. Als we samenwerken en onze krachten bundelen, kunnen we een wereld creëren waarin digitale inclusie een realiteit is voor iedereen.


-/-


Kom op 16 mei 2024 naar Flanders Expo in Gent voor een boeiende en inspirerende dag vol met kenners, beleidsmakers en innovators op het gebied van technologie. Verwacht je aan interessante workshops en topkansen om te netwerken, allemaal met de focus op de digitale toekomst van lokale besturen.

Niet minder dan 4 breakout tracks door het [DITh] team die dag te volgen! KLIK HIER naar de eventpagina en reserveer je tickets.